Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Coronaviruset kan slå mot svenska bolag i Kina

2020-01-28 13:28
Foto: Dake Kang/TT, Bryan Smith/TT

Svenska bolag i Kina bör omgående se över sina krisplaner då utbrottet av det nya coronaviruset kommer slå mot bolagens verksamhet. Det säger ordföranden för Svenska handelskammaren i Kina, Lars-Åke Severin, som redan nu ser att svenska företag ställer in affärsresor och möten de kommande månaderna. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tror de flesta tittar ungefär 60 dagar framåt, och i ett sammanhang som detta med en virusspridning så är det ju beslut som man kanske bör ta redan nu. Det finns även de som funderar på arrangemang fram i april.

Drygt 600 svenska bolag har verksamhet i Kina. De flesta kineser har på grund av det kinesiska nyåret ledigt och kinesiska regeringen har också förlängt nyårsledigheten för att begränsa virusutbrottet.

Nästa vecka väntas produktionen återupptas och Lars-Åke Severin säger att företagen bör se över sina krisplaner, och räkna med störningar.

– Framförallt de som har produktionsanläggningar som är beroende att man har människor på plats. Att de kommer starta mycket senare, att de kanske får driva sin produktion med begränsad omfattning, att de kommer få störningar i leveranser och så vidare. Anledningen till det är ju att det finns reserestriktioner, och en allmän oro. Jag tror att många människor som ska åka tillbaka kanske helt enkelt väljer att inte göra det, utan man väljer att stanna hemma tills detta är över.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom