Corpfirma tvingas lägga ned

Finansbolaget Stockholm Corp tvingas lägga ned. Det är den tuffa domen från Finansinspektionen. Bolaget har brutit mot minst sex lagar och föreskrifter och har bedrivit verksamhet utan nödvändiga tillstånd.

– Beskedet kommer överraskande för oss. Jag ska be att få återkomma med kommentarer, säger Bo Hansson, vd för det tio personer starka finansbolaget.

Finansinspektionen sågar i sitt beslut på tisdagen helt ordningen i företaget. Stockholm Corporate Finance, eller Stockholm Corp, som bolaget kallas, har brutit mot flera regler och lagar, hävdar inspektionen som gjort på-plats-besök sedan i april i år.

Finansinspektionen anser att Stockholm Corporate Finance har brutit mot ett halvdussin lagar och regler. Det gäller både lagen om värdepappersmarknaden och mot inspektionens föreskrifter om värdepappersrörelse. Bolaget har dessutom brutit mot inspektionens föreskrifter om verksamhet på marknadsplatser och både mot lagen om åtgärder mot penningtvätt och Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

Dessutom anser inspektionen att bolaget struntat i att följa de regler som bolaget har använt sig av. Delar av verksamheten har dessutom drivits utan de tillstånd som krävs.

Inspektionen har bestämt sig för att ta till hårdast möjliga straff och återkallar Stockholm Corps rätt att bedriva värdepappersverksamhet.

– Bristerna är allvarliga, heter det i beskedet som samtidigt konstaterar att de försök till attt komma till rätta med problemen är ett steg i rätt riktning.

Inspektionen ställer sig dock frågande till om ledningen insett allvaret i regelöverträdelserna:

“Att bolaget dessutom samtidigt utser vd som regelansvarig visar att bolaget inte förstått vikten av att ett värdepappersbolag har en väl fungerande funktion för regelefterlevnad. Detta är särskilt anmärkningsvärt då vd ingår i företagsledningen och företagsledningen är ansvarig för de brister som funnits.

För bolaget är beslutet av allt att döma slutet. Bolaget har existerat i snart tre år och kan i och för sig överklaga beskedet men erfarenheten från tidigare återkallanden visar att bolag har svårt att komma igen efter en smäll av den här digniteten.

Stockholm Corp grundades 2005 av Gunnar Wedfelt och Harry Nudel när bolaget övertog corporate financeverksmaheten från en annan firma, Stockholm Fondkommission. Bolaget arbetar med företagsfinansiering och genomför bland annat emissioner till noterade bolag, senast gällde det Diamyd. Stockholm Corp är dessutom finansiell rådgivare, certified advisor, för åtta eller nio bolag på First North-listan.

De bolag som nu av allt att döma får söka sig nya rådgivare är Annehem Fastigheter, Drillcon, Micro Holding, Precomp Solutions, PSI Spelinvest AB, SRAB Shipping, Victoria Park och Värmekyl Grossisten.

Bolagets omsättning under 2007 landade på 16,6 miljoner kr. 2006 var omsättningen 12 miljoner kronor.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.