Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Crafoords ljuva hämnd

2011-06-16 09:11
Fredrik Crafoord.

Den sparkade tradingchefen i HQ, Fredrik Crafoord, som orsakade bolaget förluster på 1,2 miljarder kronor har nu ingått en allians med Sten Mörtstedt.

Kampen kring kontrollen i HQ AB fortsätter  under morgondagen.

Enligt flera uppgifter tyder mycket på att styrelsen kommer att bytas ut. Sedan den ordinariestämman i slutet av maj har HQ:s minoritetsägare Sten Mörtstedt köpt på sig ännu större aktieposter. 

Han äger aktier i HQ via det egna ägarbolaget CSL . Mycket tyder på att Christer Sandberg kommer att ta över posten på företaget vars uppgift är att kräva den gamla styrelsen, de tidigare storägarna och bolagets revisor på 2,2 miljarder kronor i skadestånd.

Nu kan Veckans Affärer avslöja att Christer Sandberg och Sten Mörtstedt även allierat sig med tidigare tradingchefen i HQ Fredrik Crafoord.

Det är alltså samme Fredrik Crafoord som orsakade de tradingförluster på 1,2 miljarder kronor som fick banken att kollapsa efter att Finansinspektionen drog tillbaka tillstånden i augusti 2010.

Nu ska han alltså hjälpa till att stämma den förra styrelsen på 2,2 miljarder kronor. Totalt äger Fredrik Crafoord privat 38 521 aktier.

Därmed har han rätt att rösta på HQ:s bolagsstämmor. Men vid den extrainsatta maraton-stämman som hölls tisdagen den 24 maj närvarade han inte, i stället lämnade han en fullmakt åt Pål Warolin.

- Jag känner Fredrik sedan tidigare. Jag tror att han finner det önskvärt att rösta mot Mats Qviberg i varje tänkbar fråga. Att bli så uthängd av sin högste chef som Fredrik blev av Mats Qviberg bryter mot all anständighet, säger Christer Sandberg till VA.

- Hur jag röstar eller instruerar mitt ombud att rösta med mina 38 521 aktier är min ensak, säger Fredrik Crafoord till VA.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom