Credit Suisse: Stålindustrin vid en vändningspunkt – köp dessa aktier

Marknaden är alltför pessimistisk om den framtiden för den europeiska stålindustrin och flera av bolagen är nu köpvärda. Högst upp på listan står Arcelor Mittal och SSAB.
Credit Suisse: Stålindustrin vid en vändningspunkt – köp dessa aktier - ssab_binary_6946729.jpg

Det skriver Credit Suisse i en ny sektorrapport.

”Vi tror att den europeiska stålindustrin är vid en vändningspunkt (inflection point) och i sista etappen av nedåtcykeln”, menar banken.

För närvarande värderas sektorn till nivåer 35-50 procent under normaliserat ebitda-resultat per ton stål – vilket är alltför lågt.

”Det innebär att ståltillverkarna i Europa snart skulle upphöra att existera, vilket är osannolikt givet stålsektorns globala strategiska natur”, resonerar Credit Suisse.

Positiva signaler om branschen går att finna, bland annat att bolaget har börjat reagera på efterfrågenedgången under året. Enligt bankens analys har bolagen under årets första nio månader aviserat minskningar av produktionskapaciteten med 6 procent i Europa, trots att det inte finns några uppenbara överskott i lagren.

Kommande två år räknar Credit Suisse med en ökning av stålkonsumtionen om 3 respektive 2 procent, med stöd av en stabil byggsektor och att nedgången i fordonsproduktionen avtagit.

På plussidan räknar bankens analytiker vidare med att produktionsminskningar i Kina, världens största producent, ska hjälpa till med att stabilisera den globala marknaden.

Av de fem europeiska stålbolag som Credit Suisse studerat är favoriten Arcelor Mittal, som får betyget outperform.

Nummer två på listan är SSAB, som får samma betyg.

”Aktiekursen är nu lika låg som under slutet av 2015/början av 2016, trots att vinstnivån är väsentligt bättre än under dessa år”, noterar banken.

Därtill har bolaget en balansräkning som inte sett bättre ut sedan 2006, samtidigt som bolaget toppar bankens lista över hållbara och socialt ansvarsfulla tillverkare (ESG).

Ett outperform-betyg ges också till tyska Klöckner, medan österrikiska Voestalpine rankas neutral och tyska Thyssen Krupp underperform.

SSAB A handlades vid 9.45-tiden på tisdagen till 27:13 kronor, en uppgång med 0,8 procent för dagen och därmed nära toppen i Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Klöckner handlades strax över nollstrecket, medan övriga granskade bolag noterades på minus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets