Cruz vann över Trump

2016-02-02 06:27 Affärsvärlden TT
Donald Trump. Foto: All over press

Presidentaspiranten Ted Cruz segrar i Republikanernas nomineringsmöten i Iowa i USA framför fastighetsmagnaten Donald Trump.

På den demokratiska sidan är det dött lopp.

– Nu blir vi en del av historien, peppade Texassenatorn Cruz sina supportrar inför nomineringsmötena i Iowa enligt AFP.

Och han vinner på den republikanska sidan med 28 procent framför Trump på 24 procent, rapporterar flera stora amerikanska medier.

– I kväll segrade modiga konservativa runt om i Iowa och över hela den här nationen, säger Cruz i sitt segertal, och säger att hans vinst är en seger för gräsrötterna.

Trump säger efter resultatet att han känner sig hedrad över att komma på andra plats och gratulerar Cruz.

– Alla sade att jag aldrig skulle ha en chans i Iowa. Men jag kom ju tvåa så jag är väldigt hedrad, säger Trump i ett tal.

Trea kommer Floridasenatorn Marco Rubio med 23 procent.

Rubio gratulerar Cruz till segern och säger att han förtjänat det, men säger samtidigt att han själv är den kandidat som kan ena partiet, enligt Reuters.

På den demokratiska sidan är det nästan dött lopp mellan kandidaterna, med 97 procent av resultatet inrapporterat.

Hillary Clinton har 49,8 procent, Bernie Sanders 49,6 procent.

Hillary Clinton höll nyligen ett tal inför sina supportrar.

– Tack Iowa, jag är så lättad, sade Clinton.

Clinton gratulerar samtidigt Bernie Sanders till resultatet och önskar honom det bästa framöver. Hon säger att hon ser fram emot att debattera med honom om "den bästa vägen framåt" för USA, enligt CNN. Hon säger också att Demokraterna måste stå eniga mot Republikanernas vision av hur landet ska styras.

Sanders säger i ett tal att han betraktar resultatet som i stort sett oavgjort, och att han förväntar sig att få ungefär hälften av Iowadelegaternas röster när Demokraterna håller sitt partikonvent som officiellt utser partiets presidentkandidat, enligt Reuters.

– Tack Iowa! säger Sanders, enligt CNN.

– Jag tror att folket i Iowa har sänt ett väldigt starkt budskap.

Svenske Victor Zetterman har rest till Iowa för att besöka presidentkandidater och ta del av stämningen. I natt var han på ett demokratiskt nomineringsmöte i staden Cedar rapids.

– Det var ungefär 440 personer som samlades i en skolaula i Cedar rapids. Det sjöngs hejaramsor och man försökte övertala varandra att flytta sig mellan grupperna när tillfälle gavs, berättar Victor Zetterman.

Två presidentaspiranter meddelar att de med sitt klena resultat i Iowa avslutar sina kampanjer: Republikanernas Mike Huckabee, tidigare Arkansasguvernör, och Demokraternas Martin O'Malley, tidigare Marylandguvernör.

Republikanen Rand Paul tänker däremot kämpa vidare.

– Jag kommer att fortsätta att slåss. I kväll var bara början, säger han enligt CNN.

Historiskt har deltagarna i nomineringsmötena i Iowa ofta gett flest röster åt dem som slutligen blir partiernas presidentkandidater. 2008 segrade exempelvis den då relativt okände Illinoissenatorn Barack Obama över betydligt mer etablerade Hillary Clinton.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom