Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Cybaero rasar efter nej till exporttillstånd

2017-02-20 16:13
Drönaren Apid 60 visas i Norge. Foto: Sethson Magnus

Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, avslår Cybaeros ansökan från 21 oktober 2016 om exporttillstånd för demonstrationsflygningar i Kina, enligt ett pressmeddelande. Aktien faller brant på börsen.

Ansökan avser ett helikoptersystem och demonstrationen riktar sig till Administration of Fishery and Fishing Supervision.

"I det aktuella fallet finns det enligt ISP:s bedömning skäl att - med hänsyn till alla relevanta aspekter, inbegripet nationella utrikes- och säkerhetspolitiska aspekter samt den avsedda slutanvändningen och risken för omdirigering (risk för avledning) - avslå ansökan", skriver Cybaero i pressmeddelandet.

ISP:s beslut påverkar inte de pågående FAT-testerna (Factory Acceptance Test) av tre system med Cybaeros kund Jolly i Kina.

Som mottagare i den affär ISP:s avslag gäller nämner Cybaero Avic ("Avic Supply and Marketing Huabei Co., Ltd"). Avic är känt som storkund till Cybaero sedan ett ramavtal värt 700-800 miljoner kronor på åtta år aviserades i juli 2014.

Nyhetsbyrån Direkt söker Cybaero, vars kommunikationschef inte svarar på det telefonnummer som står i pressmeddelandet, för kommentar till hur stor del av ordervärdet 2014 som nu är i fara.

Cybaero-aktien var ned cirka 17 procent efter pressmeddelandet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom