Cykliska bolag lyfte Stockholmsbörsen

OMXS30 stängde upp 1,5 procent med hjälp av stigande skogsaktier.
Cykliska bolag lyfte Stockholmsbörsen - folja-borsen-700_binary_6955447.jpg

Stockholmsbörsen utvecklades i en tydligt positiv riktning på tisdagen, främst stärkt av cykliska bolag. Finländska UPM-Kymmene lyftes efter sin rapport och drog med sig den svenska skogssektorn.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning upp 1,5 procent till nivån 1.625. Aktier för 15,8 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX upp 1,8 procent medan franska CAC40 avancerade drygt 1 procent.

Cykliska bolag ledde uppgången på Stockholmbörsen, med ett flertal rekylerande verkstads- och råvarubolag efter den senaste tidens nedgångar. Förra veckan rapporterade majoriteten av storbolagen på OMXS30 och straffades till stort med sänkta kurser.

Skogskoncernen SCA knep första platsen bland storbolagen med en uppgång på 5,1 procent, följt av SSAB som steg 3,8 procent. Även verkstadsbolagen SKF, Autoliv och Sandvik syntes högt upp bland vinnarna med uppgångar på 2,5 till 3,5 procent.

De enda storbolagen på minus var Skanska, som var ned 1 procent inför sin rapport på onsdagen, samt Swedish Match som backade 0,3 procent.

Uppgångarna i skogssektorn utökades under dagen och Stora Enso och Holmen, som är noterade på Large Cap, stängde tillslut upp 8,4 respektive 3,6 procent. UPM-Kymmene rusade 11 procent i Helsingfors i ett ”lättnadsrally”, enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med. Utsikterna var ljusare än befarat och ett rörelseresultat i linje med förväntningarna beskrevs som bra i nuvarande läge, enligt bedömarna.

Efter sin rapport meddelade UPM även om en investering på 2,7 miljarder dollar i ett nytt massabruk i Uruguay, något som kommer öka bolagets nuvarande massakapacitet med över 50 procent.

Biometribolagen Fingerprint Cards och Precise Biometrics rusade 14 respektive 35 procent efter nyheten kring smarta kort. Fingerprint Cards teknologi och Precise Biometrics algoritmlösning är med i partnern NXP:s säkra processmodul för smarta kort, som har certifierats av Mastercard.

Nischbanken Resurs rapporterade en resultatökning för andra kvartalet, vilket fick aktien att initialt stiga över 2 procent. Efter nyheten att styrelseledamot Mariana Burenstam-Linder sålt av en stor del av sitt innehav dämpades dock uppgången till 0,4 procent.

Hjälmbolaget Mips resultat kom in högre för det andra kvartalet, men detta till trots backade aktien 4,5 procent.

Bättre gick det för Teknikkoncernen Sdiptechs, som också redovisade en resultatökning, vars aktie steg 9,5 procent.

Energilagringsbolaget Saltx rusade 23 procent efter nyheten om ett strategiskt avtal med ett spanskt bolag specialiserat på EPC-leveranser och teknikutveckling för energi- och miljöapplikationer.

Lundin Gold avancerade 5,3 procent, vilket innebär att aktien har stigit 20 procent de senaste fem dagarna under tilltagande volymer, utan någon bolagsspecifik nyhet. Innan uppgången hade aktien mestadels rört sig sidledes det senaste året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco