Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Cyperns regering arbetar på plan B

2013-03-21 06:33
Foto: AP Photo/Petros Giannakouris/Scanpix

Cyperns president Nicos Anastasiades mötte på onsdagen rådgivare för att utarbeta en ny plan för att undvika en finansiell kollaps efter att parlamentet röstat ned förslaget om skatt på bankinsättningar.

Den alternativa planen kan komma att inkludera en ny version av insättningsskatten, uppgav en regeringskälla enligt Bloomberg News.

Centralbanken deklarerade att bankerna kommer att hålla stängt på såväl torsdagen som fredagen, och då måndagen är en nationell helgdag så blir tisdagen den 26 mars första dag då bankerna ska öppna igen.

"Vi kommer inte att sova, vi kommer att hitta en lösning. Vi är skyldiga kommande generationer det", sade Averoff Neofytou, vice ordförande i presidentens parti Disy, och tillade att han inte hade några nyheter om hur det går i samtalen mellan finansminister Michel Sarris och ryska företrädare i Moskva.

ECB väntas senarelägga ett beslut om huruvida de ska fortsätta att ge cypriotiska banker nödlån då de inväntar klarhet om landets stödpaket, uppgav källor till Bloomberg News.

Enligt det ursprungliga förslaget skulle Cypern hitta egen finansiering om 5,8 miljarder euro via skatt på bankinsättningar, medan EU/IMF skulle stå för 10 miljarder euro. Dessutom var en höjning av bolagsskatten tänkt att dra in cirka 1,2 miljarder euro.

AP rapporterar, med hänvisning till tre källor inom regeringen, att en ny "plan B" ska presenteras för partiföreträdare på torsdagsmorgonen, och att en omröstning kan komma att ske så tidigt som på torsdagen.

Enligt AP kan planen komma att innehålla lån från Ryssland i utbyte mot naturgaskontrakt. Det kan också innehålla en försäljning av "goda" tillgångar i banker med störst problem, som Laiki och Bank of Cyprus, medan "dåliga" tillgångar tas över av staten.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev sade på onsdagen att EU har agerat som en "elefant i en porslinsaffär" vad gäller Cypern, och att samtalen borde ha hållits med alla sidor involverade. Den nuvarande situationen riskerar att utlösa nya lokala finansiella kriser, sade han och tillade att han hoppas att en lösning nu kan hittas som hjälper Cypern.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom