Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

D Carnegie siktar på First North

2014-03-25 06:28

Det seminya fastighetsbolaget D Carnegies styrelse tar i veckan beslut om en notering på First North.

"Prospektet och ansökan är klar", säger vd:n Ulf Nilsson, till Dagens Industri.

En apportemission blev klar för någon vecka sedan då den nye storägaren Broadgate Stendörren lyfte in bostadsfastigheter för nästan 3 miljarder kronor i D Carnegie.

Investmentbanken Carnegies tidigare holdingbolag D Carnegie förlikades 2012 med Riksgälden och myndigheten tog över skulderna. Ett tomt bolag med starkt varumärke blev kvar med många aktieägare och idéer om den framtida verksamheten, som till slut landade i planer på att inriktningen skulle bli fastigheter.

Nästa steg är att ta in nytt kapital för att kunna växa och vd:n hoppas på en notering på First North före påsk, och en uppflyttning till listan för medelstora bolag senast i början av nästa år.

Runt en halv miljard kronor siktar D Carnegie på att ta in i vårens notering.

"Det räcker för att fördubbla vårt fastighetsbestånd, men vi vill växa mer än så", säger Nilsson.

Affärsidén påminner om den som bedrivs av Victoria Park. De nya bostadsfastigheterna ligger i Stockholmsområdets miljonprogram, bland annat i Tensta, Rinkeby, Huddinge och Vårberg. Genom en egen renoveringsmodell ska D Carnegie dubbla dagens direktavkastning på knappt 6 procent.

"Ingen hyresgäst ska behöva flytta. Vi renoverar när det blir tomt och genom att importera material från Kina och Polen pressar vi kostnaderna", säger vd Ulf Nilsson, som räknar med att kostnaden för renovering ska understiga 5.000 kronor per kvadratmeter.

"Det är ungefär halva kostnaden jämfört med allmännyttan, ändå håller vi en högre kvalitet", säger Nilsson.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom