Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dådet på Drottninggatan i Stockholm: Det här vet vi

2017-04-10 06:59
Ett fordon har kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm, rapporterar flera medier. Foto Andreas Schyman / TT Foto: Andreas Schyman/TT

Detta vet vi hittills om det misstänkta terrordådet i Stockholm.

Klockan 14.53 i fredags kom larmet om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan in i varuhuset Åhléns.

Fyra människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och en på sjukhus.

De som miste livet i attacken var två svenska medborgare - en flicka i skolåldern och en kvinna från Uddevalla - en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

Den misstänkte gärningsmannen, en 39-årig man från Uzbekistan, sitter anhållen. Han greps i Märsta i fredags och måste begäras häktad senast vid lunch på tisdag.

39-åringen hade sökt uppehållstillstånd men fått avslag och skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

Ytterligare en person har anhållits skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord.

Nio personer vårdas på sjukhus med skador efter attacken. Två är allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning. Sju personer är lindrigt skadade.

Klockan 14 arrangerades "Kärleksmanifestation på Sergels torg _ Stockholm står enat!", ett initiativ av nöjesentreprenören Damon Rasti.

Blomsterhavet vid varuhuset Åhléns har flyttats en kort bit till trappan ner mot Sergels torg.

I lastbilen hittades ett föremål "som inte hör hemma där", enligt rikspolischefen Dan Eliasson. Föremålet undersöktes för att se om det exempelvis handlar om en bomb. Föremålet bedömdes snabbt som uppenbart ofarligt av polisens bombtekniker.

Flera - bland andra statsministern, andra ministrar, partiledare och kronprinsessan Victoria _ besökte på lördagen attentatsplatsen för att hedra offren.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom