Dagens stora aktiesänken

2016-01-07 12:29 Affärsvärlden SIX

Kraftiga nedgångar präglade aktiemarknaderna på torsdagen då ett automatiskt handelsstopp, triggat av för kraftiga nedgångar, slagit till för andra gången den här veckan i Kina efter att centralbanken låtit yuanen försvagas.

"Tolkningen är att valutamarknadsmanipulationen är ett tecken på att ekonomin går svagare än väntat", sade SEB:s chefsstrateg Johan Javeus till Dow Jones Newswires.

I Stockholm gick råvaror klart sämst. Minst dåligt, alla sektorindex föll kraftigt, gick konsumentvaror.

SIX Generalindex var klockan 12.54 3,2 procent lägre vid 454 medan OMXS30 var 3,1 procent lägre vid 1.343. Omsättningen uppgick till 13,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Oljepriserna fortsatte att falla på torsdagen och kostar nu runt 33 dollar fatet. Dåliga nyheter för oljebolaget som hopades i toppen på förlorarlistan men goda nyheter för flygbolaget SAS som syntes i toppen av vinnarlistan med en uppgång på 6,5 procent.

Orderingången av tunga lastbilar i USA minskade med 36 procent i december jämfört med i fjol, enligt statistik från ACT. Lagernivån är nu nära rekordnivå, vilket kommer att ta 3-6 månader för industrin att beta av, bedömer Volvos USA-chef. Volvo var ned 2,8 procent.

Bland de mest omsatta aktierna noterades en sänkt rekommendation för Ericsson som backade 3,5 procent. Det var Société Générale som sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Konsumentelektronikmässan CES pågår just nu för fullt i Las Vegas med lanseringar av flertalet mobiltelefoner och surfplattor. Bland annat lanserades den första telefonen, från den lilla kinesiska tillverkaren LeTV, med Qualcomms nya chip Snapdragon 820 och dess inbyggda ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsare.

Fingerprint och Precise Biometrics meddelade är leverantörer till Huaweis nya surfplatta M2. Aktierna var ned 6,9 respektive 2,6 procent.

Autoliv tappade 6,1 procent. Orsaker till det kan dels vara oron i Kina och dels en betydlig svagare amerikansk bilförsäljning än väntat i december.

NGEX Resources steg 12 procent och var därmed dagens största vinnare. Uppgången kom efter att bolaget publicerat en ekonomisk bedömning av ett projekt med två gruvor i Sydamerika. Gruvorna har ett nuvärde på knappt 2,1 miljarder dollar, enligt bolagets beräkningar.

Mycronic har fått en första order på ett system av typen Prexision-MMS. Då ordern var den första på det nya systemet var priset lägre än brukligt, uppgav bolaget. Aktien steg 1,7 procent.

Defensiva Swedish Match steg 1,2 procent. Bolaget väntas enligt den danska tidningen Finans offentliggöra sina planer för STG på måndag.

Bland rekommendationerna noterades mest sänkningar. Utöver redan nämnda SocGen-sänkning av Ericsson sänkte Jefferies BillerudKorsnäs till behåll från köp. Därutöver har Handelsbanken sänkt Inwido till öka från köp. Billerud var ned 2,7 procent medan Inwido föll 7,3 procent.

Mer positiva tongångar var det kring Dometic som SEB inledde bevakning av med en köprekommendation. Aktien steg 0,5 procent.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom