Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dags för årets största börsnotering

2016-05-27 11:16
Foto: Dong Energy

Danska energibolaget Dong Energy är på väg att bli världens största börsintroduktion hittills i år. Noteringen värderar bolaget till upp till 106,5 miljarder danska kronor, skriver The Guardian.

Energigruppen, som gått i bräschen för företag som rör sig från fossilt till förnybart, planerar att sälja 17,4 procent av aktierna. Den danska regeringen säger att den vill behålla en kontrollerande post. I dag äger staten 59 procent.

Börsnoteringen kommer efter en kraftig ökning av oljepriset sedan januari, vilket har ökat värderingen på bolag fokuserade på förnyelsebar energi. Ett exempel på det är danska Vestas Wind Systems.

Dong Energys ordförande Thune Andersen säger att det är rätt tillfälle att hitta nya aktieägare för ett bolag som rapporterade en vinstökning på 35 procent senaste kvartalet.

Det danska företaget har investerat stort i Storbritannien, bland annat i gasfält utanför Skottlands kust och vindkraftverksparker i södra England. 2020 väntas världens största vindkraftspark stå klar utanför Yorkshires kust.

Det är inte första gången Dong försöker ta sig till börsen. Tre tidigare försök har fått avbrytas efter indikationer på att noteringen inte skulle lyckas. Försäljningen av Dong är inte alltigenom populär i Danmark, skriver The Guardian. När Goldman Sachs köpte 18 procent här om året fick det Socialistisk Folkeparti att lämna regeringen.

Om noteringen lyckas kommer den att överträffa kinesiska Zheshang Bank, som tog in 1,9 miljarder dollar vid sin IPO på Hongkong-börsen i mars.

Dong riktar in sig på ett pris mellan 200 och 255 danska kronor per aktie, enligt Bloomberg. Första handelsdag är 9 juni.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom