Dalio: Kina genomgår en hjärttransplantation

2016-03-04 13:31 Ola Söderlind

Kinas ekonomi bromsade i fjol in till den lägsta tillväxttakten på 25 år. Den amerikanska affärsmannen Ray Dalio spår nu att landet går mot tuffare tider men att det blir bättre sedan.

Den kinesiska realtillväxten föll till 6,9 procent under 2015. Det är den lägsta tillväxttakten på 25 år. Den nominella tillväxten var än lägre, på 6 procent.

Osäkerheten kring jätteekonomin är stor och ratinginstitutet Moodys varnade nyligen för en sänkning av Kinas kreditbetyg från dagens nivå på AA3.

- Kina genomgår en hjärttransplantation, säger hedgefondmiljardären Ray Dalio till Bloomberg TV och utvecklar resonemanget:

- Du kommer säkert att bli bra i slutändan men den kommer att försvaga dig.

Dalio, grundare av världens största hedgefond Bridgewater Associates, vill med denna metafor beskriva läget i den kinesiska ekonomin just nu - alltså att det blir tufft ett tag men att läget blir mer stabilt sedan, skriver Business Insider.

Kinas övergång från en investeringsdriven ekonomi till en konsumtionsdriven har slagit mot tillväxten och inledningen på 2016 har varit tuff med stora kapitalutflöden och fallande börskurser.

Zhou Xiaochuan, chefen för Kinas centralbank PBOC, är emellertid positiv om framtiden. På G20-mötet i Shanghai nyligen sade han att den kinesiska ekonomin är "imponerande och positiv" och att kreditefterfrågan är robust.

Även Jean Boivin, ställföreträdande investeringschef på kapitalförvaltaren Blackrock, anser att oron kring inbromsningen i Kinas ekonomi är överdriven.

- Avmattningen i Kina har varit markant men begränsad och det är egentligen inte den som ligger bakom volatiliteten, sade han till Dagens Industri i sluitet av januari.

Enligt Boivin är det i stället den kinesiska valutan som bär skulden till oron.

- En stor rörelse i Kinas växelkurs kan ändra spelplanen helt i närtid, sade han.

Sedan början av det här året har yuanen legat mer eller mindre stilla men blankningen av den kinesiska valutan är den mest populära bland hedgefonderna 2016, skriver Epoch Times.

Mark Hart på Corriente Capital tror att yuanen sjunker med 50 procent gentemot dollarn i år.

Hayman Capitals Kyle Bass tror inte att det går att stoppa kapitalutflödet från Kina med hjälp av landets valutareserver, utan att Kina släpper valutan fri. Under fjolåret flödade 637 miljarder dollar ut ur landet, enligt siffror från Internationella finansinstitutet (IIF).

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom