Damberg: ”Jag är inte förvånad”

Näringsministern Mikael Damberg kommenterar norska statens uttåg ur SAS och även vilka planer den svenska staten har angående sin andel. 

Norska staten sålde sin andel i SAS under tisdagen, posten är på 37,8 miljoner aktier och motsvarar 9,88 procent i flygbolaget. Staten får 597 miljoner norska kronor, det vill säga cirka 650 miljoner svenska, för försäljningen.

Under en presskonferens om gruvindustrins framtid på Epiroc/Atlas Copco i dag kommenterade även Mikael Damberg för Affärsvärlden sin syn på att den norska staten nu sålt sitt innehav i flygbolaget. 

– Det var väldigt väntat, de har deklarerat under en längre tid att det är deras avsikt så jag är inte förvånad.

Vad får det för konsekvenser för svenska statens ägande?

– Det får inga direkta konsekvenser eftersom vi har ett riksdagsbeslut i botten som säger att vi har mandat att sälja våra aktier i SAS. Från regeringens sida har jag sagt att vi inte är en långsiktig ägare i SAS men under tiden vi är en stor ägare i SAS är vi också en ansvarig ägare.

Under den här mandatperioden har den svenska staten minskat sitt ägande i SAS. Nu är posten på 977,5 miljoner kronor och motsvarar 14,74 procent i flygbolaget.

Kommer ni att sälja mer innan riksdagsvalet den 9 september?

– Jag sätter ingen tidsplan därför jag tror det är dåligt att sätta tidsplan. Vi utgår ifrån vad som är bra för skattebetalarna ytterst, det vill säga det ska vara rätt pris och det måste vara bra för bolaget, säger Mikael Damberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco