Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dämpad börsstart väntas

2018-07-06 08:52
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börserna i USA tog införandet av tullar mot Kina med ro och börserna steg. Även i Asien var det uppåt i både Kina och Japan.

"USA-tullåtgärden som får effekt i dag har prisats in väldigt mycket. Indexen har fallit för mycket", sade Banny Lam, analyschef på CEB International, till Bloomberg News.

Inför fredagens börsöppning i Stockholm indikerar terminen enligt IG:s morgonhandel en öppning runt nollstrecket. I London är terminen för FTSE100 upp med 0,6 procent och i Frankfurt stiger terminen för DAX30 med 0,7 procent.

En mer dämpad handel i Stockholm beror till stor del på att svaga signaler från Assa Abloy kring Kina. Låskoncernen har kommit med en uppdatering kring sin verksamhet i Kina och tar där en engångskostnad på 6 miljarder krono under andra kvartalet. Bolaget ser ett fortsatt utmanande marknadsläge för nya projekt i Kina och förväntar sig fortsatt svag lönsamhet på kort och medellång sikt på den kinesiska marknaden.

Assa Abloy har även delgivit siffror för andra kvartalet där omsättningen var högre än förväntningar enligt SME Direkt och rörelseresultatet något lägre än förväntningarna exklusive engångspost.

Bildelskedjan Mekonomen har gjort förvärv i både Danmark och Polen värt sammanlagt cirka 4 miljarder kronor. Det är två bildelsdistributörer som köpts. Köpeskillingen avses finansieras via en företrädesemission om cirka 1.650 miljoner kronor.

I övrigt har fastighetsbolaget Diös kommit med rapport. Förvaltningsresultatet ökade från 432 miljoner kronor under det andra kvartalet ifjol till 442 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018.

Även Fabege ökar sitt förvaltningsresultat till 298 miljoner kronor under andra kvartalet jämfört med 233 miljoner kronor under förra året. Fastighetsbolaget Fabege gynnas av en stark kontorsmarknad i Stockholm framgår det av halvårsrapporten.

Bioteknikbolaget Bioarctic har visat positiva resultat från fas 2b-studier för sin läkemedelskandidat mot tidig Alzheimer.

SSAB har fått rekommendationen outperform av den australiska investmentbanken Macquaire. Riktkursen har satts till 48 kronor. Under torsdagen stängde aktien på 40:80 kronor.

Electrolux har fått sänkt riktkurs av Morgan Stanley. Från tidigare 278 kronor till 250 kronor. Under torsdagen stängde aktien på 192:55 kronor.

SHB har höjt sin rekommendation för Industrivärden från minska till öka med riktkursen 205 kronor.

Ett nytt bolag listas i dag på Spotlight (tidigare Aktietorget). Det är Calmark som utvecklar diagnosverktyg för förtidigt födda barn.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom