Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dämpad geopolitisk oro gav stöd till New York-börserna

2018-04-17 07:13
Foto: David Bebber/IBL

De amerikanska börserna inledde den nya handelsveckan med uppgångar på bred front.

De USA-ledda attackerna i Syrien, som kom efter fredagens stängning, gav inte något större avtryck på marknaderna. På temat handel uttryckte sig Trump-rådgivaren Larry Kudlow i fredags optimistiskt om en lösning i handelskonflikten med Kina i en intervju med Wall Street Journal.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,9 procent till nivån 24.576. Det bredare S&P 500 steg 0,8 procent till 2.678 medan teknikorienterade Nasdaqs kompositindexet avancerade 0,7 procent till 7.156.

Sektorvis befann sig telekom i toppen och steg 1,5 procent. Sämst utveckling noterades för fastighetsbolag, som ändå var upp 0,4 procent.

På bolagsfronten steg Bank of America 0,4 procent efter delårsrapporten under dagen. Resultatet per aktie blev 0:62 dollar för det första kvartalet 2018. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:59 dollar per aktie. Tradingintäkterna uppgick i stort i linje med förväntan på 4,1 miljarder dollar. Tradingintäkterna inom räntor, valutor och råvaror på 2,5 miljarder dollar var dock lägre än väntade 3,0 miljarder dollar, enligt Bloomberg News.

I fredags tyngde fler storbanker index, däribland Citigroup, Wells Fargo och JP Morgan, trots att samtliga kom med starka kvartalsrapporter.

Merck steg 2,6 procent tack vare positiva resultat med sitt preparat Keytruda i kombination med cellgifter för behandling av lungcancer.

Lastbilsbolaget Navistar avancerade 9,9 procent. Tyska Volkswagens lastbils- och bussdivision är öppet för att köpa upp hela det amerikanska lastbilsbolaget, efter att VW Truck & Bus fått tillgång till kapitalmarknaden. Det uppgav Matthias Gründler, som är finanschef för Volkswagen Truck & Bus, vid en presskonferens i München, rapporterar Bloomberg News.

Amazon har dumpat sina planer på att börja sälja och distribuera läkemedel till sjukhus. Det erfar CNBC med hänvisning till källor. Nyheten fick distributörer som Cardinal Health, Mckesson och Walgreens att lyfta mellan 3,1 och 3,8 procent.

Alkermes medicin för behandling av depression har fått grönt ljus av Food and Drug Administration vilket fick aktien att stiga 4,5 procent.

Reklambolaget WPP tappade 4,7 procent sedan dess vd Martin Sorrell lämnat sin post efter anklagelser om missbruk av företagets tillgångar. Exakt vad som avses har dock inte meddelats.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 2,82 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom