Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Danske Bank: Flera megaorder på bordet för Saab

2017-03-21 12:22
Gripen E Foto: Saab

Danske Bank är fortsatt mycket optimistiskt inställd till Saabs möjligheter i Indien, efter att liksom för ett år sedan ha varit i landet och undersökt saken, och ser fortsatt uppsida i aktien. Det framgår av bankens kundbrev på tisdagen.

Denna gång bygger slutsatserna bland annat på att banken har träffat Saabs rådgivare ("Special Advisor") i Indien efter en flygmässa.

"Vi tror att möjligheterna för Saab i landet är mycket positiva, med flera megaorder på bordet och med ovanligt hög sannolikhet för Saab att landa flera beställningar", skriver Danske, och nämner att Brasiliens Gripenorder tycks utgöra ett starkt stöd för den svenska försvarskoncernen i Indien.

För nästan precis ett år sedan, den 22 mars 2016, skrev Danske en positivt hållet kundbrev om Saab i Indien efter en veckas resa där. En större order under 2016 uteslöts inte. Saab-aktien har sedan dess stigit drygt dubbelt så mycket som OMXS30 (se diagram nedan).

Förutom i Indien siktar Saab bland annat på att sälja den senaste versionen av Gripen till Belgien, något som framkom vid förra veckans Gripenseminarium, då det nämndes att de länder som är intresserade av denna version i regel är intresserade av 30-60 flygplan.

I tisdagens Svenska Dagbladet nämns att Belgien nu begär in offerter på 34 plan, och att prislappen beräknas hamna kring 40 miljarder kronor. Som konkurrenter nämns franska Rafale, europeiska Eurofighter samt amerikanska F-35 och F-18 Hornet. Ett beslut väntas fattas år 2020, med leveranser mellan år 2025 och 2030.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom