Danske Bank lyfter efter rapport

Danske Bank är klockan 09.54 på torsdagen upp med 4,5 procent till 162,70 danska kronor efter en rapport där nästan samtliga punkter överträffat analytikernas konsensus.

Danmarks största bank överraskade positivt och är på riktigt god väg att komma ur träsket och nå sina finansiella mål. Den uppger bankanalytikern Björn Schwarz från Sydbank till Ritzau Finans efter rapporten.

“Sammantaget var rapporten bättre än väntat på i stort sett alla poster förutom en liten skönhetsmiss. Ränte- och provisionsintäkter kom in klart bättre än väntat, och det vittnar om att det går bättre för ekonomin i stort. Bankens kostnader är även på väg ned, vilket visar på att dess effektivitetsprogram fungerar”, säger Schwarz vidare.

I det andra kvartalet uppvisade banken en vinst efter skatt på 4.047 miljoner danska kronor, vilket översteg analytikerkonsensus om cirka 3.729 miljoner danska kronor.

Samtidigt höjde Danske Bank vinstprognosen för 2014 avseende resultatet före skatt till 10-13 miljarder danska kronor. Tidigare prognos var ett utfall i övre delen av intervallet 9-12 miljarder danska kronor.

“Det är en miljard ovanpå de gamla förväntningar, men vi ser även en ekonomisk utveckling som långsamt går mot ljusare tider. Den förbättrade ekonomiska utvecklingen i Danmark, Sverige och Norge kommer ge Danske Bank en ytterligare medvind och möjliggöra för ännu en uppjustering senare i år”, fortsatte Björn Schwarz.

Skönhetsfläcken i rapporten var tradingnettot på 2.195 miljoner danska kronor vilket var betydligt lägre än det förväntade utfallet om runt 2.800 miljoner danska kronor. Det är dock inget som oroar Sydbanks analytiker.

“Det är en svår miljö just nu med låga räntor, och vi ser en avvaktade vilja bland några av kunderna, vi ser även samma tendenser i några av de övriga nordiska bankerna. Det kan mycket väl vara så att vi måste vänja oss vid att tradingnetto kommer att vara på en lägre nivå i framtiden, än vad som tidigare varit fallet”, avslutade Schwarz.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.