Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Danske Bank lyfter efter rapport

2014-07-24 09:16
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

Danske Bank är klockan 09.54 på torsdagen upp med 4,5 procent till 162,70 danska kronor efter en rapport där nästan samtliga punkter överträffat analytikernas konsensus.

Danmarks största bank överraskade positivt och är på riktigt god väg att komma ur träsket och nå sina finansiella mål. Den uppger bankanalytikern Björn Schwarz från Sydbank till Ritzau Finans efter rapporten.

"Sammantaget var rapporten bättre än väntat på i stort sett alla poster förutom en liten skönhetsmiss. Ränte- och provisionsintäkter kom in klart bättre än väntat, och det vittnar om att det går bättre för ekonomin i stort. Bankens kostnader är även på väg ned, vilket visar på att dess effektivitetsprogram fungerar", säger Schwarz vidare.

I det andra kvartalet uppvisade banken en vinst efter skatt på 4.047 miljoner danska kronor, vilket översteg analytikerkonsensus om cirka 3.729 miljoner danska kronor.

Samtidigt höjde Danske Bank vinstprognosen för 2014 avseende resultatet före skatt till 10-13 miljarder danska kronor. Tidigare prognos var ett utfall i övre delen av intervallet 9-12 miljarder danska kronor.

"Det är en miljard ovanpå de gamla förväntningar, men vi ser även en ekonomisk utveckling som långsamt går mot ljusare tider. Den förbättrade ekonomiska utvecklingen i Danmark, Sverige och Norge kommer ge Danske Bank en ytterligare medvind och möjliggöra för ännu en uppjustering senare i år", fortsatte Björn Schwarz.

Skönhetsfläcken i rapporten var tradingnettot på 2.195 miljoner danska kronor vilket var betydligt lägre än det förväntade utfallet om runt 2.800 miljoner danska kronor. Det är dock inget som oroar Sydbanks analytiker.

"Det är en svår miljö just nu med låga räntor, och vi ser en avvaktade vilja bland några av kunderna, vi ser även samma tendenser i några av de övriga nordiska bankerna. Det kan mycket väl vara så att vi måste vänja oss vid att tradingnetto kommer att vara på en lägre nivå i framtiden, än vad som tidigare varit fallet", avslutade Schwarz.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom