Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Danske Bank och chefer stäms i USA

2019-01-10 07:28
Foto: TT

Danske Bank och fyra tidigare chefer stämdes på onsdagen av en amerikansk pensionsfond som anklagar dem för att ha lurat investerare och ha blåst upp aktiekursen genom att ha dolt penningtvättskandalen i Estland och ha hindrat att stoppa den.

Stämningsansökan lämnades in av Plumbers & Steamfitter Local 773 till US District Court i Manhattan.

Pensionsfonden avser att göra en grupptalan och representera alla köpare av Danske Banks amerikanska depåbevis från den 9 januari 2014 till den 23 oktober 2018, enligt stämningsansökan, skriver Bloomberg News.

De anklagade - inte åtalade - är tidigare vd Thomas Borgen, tidigare styrelseordförande Ole Andersen samt två tidigare finanschefer.

Danske Bank hade sent på onsdagen inte mottagit någon officiell stämning, säger en representant till Ritzau.

"Vi har inte någon kommentar då vi inte har mottagit något än", sade presschefen Kenni Leth till den danske nyhetsbyrån.

Tidigare på onsdagen framkom att Bill Browder, medgrundare till Hermitage Capital, som tidigare har anmält Danske Bank till polis i både Danmark och Estland till följd av penningtvättskandalen, uppger sig ha mer information till myndigheterna och planerar att hålla ett möte i det danska parlamentet Folketinget på torsdagen.

"Vi har information on Danske Bank som vi ger till myndigheterna och som vi anser är i allmänhetens intresse", skriver Bill Browder i ett e-postmeddelande, enligt Ritzau.

På Folketingets agenda står Bill Browder klockan 16-18 i ett möte som leds av Venstres Michael Aasstrup Jensen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom