Danske Bank: Riskerna har ökat

2016-02-12 13:58 Affärsvärlden SIX
Foto: TT

I grund och botten står världen ännu inte inför någon systemkris, men riskerna har ökat - det finns förmildrande faktorer kontra tidigare kriser, men även en oro kring vikande marknadslikviditet och utmaningar i tillväxtmarknaderna.

Det skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

Danske Bank anser att ekonomiska fundamenta i USA är relativt solida, men att det finns en betydande risk mot världsekonomin från inbromsningen i tillväxtmarknaderna som har stått för 80 procent av den globala BNP-tillväxten sedan 2008.

Danske Bank bedömer vidare att det finns "centralbanks-utmattning", då centralbanker har varit den enda källan till stöd för den globala ekonomin men att kraften nu har börjat sina.

"Med styrräntor vid noll riktar centralbankerna primärt in sig på växelkursen, vilket är ett nollsummespel som inte stöder den globala ekonomin", skriver affärsbanken.

ECB:s löfte om mer stimulanser har enbart lett till mer eurostyrka, den japanska yenen har stärkts sedan minusräntan vidtogs för snart två veckor sedan och 24 timmar efter att Riksbanken sänkte reporäntan än lägre i negativt territorium är EUR/SEK lägre än innan, exemplifierar Danske.

Det som skulle kunna utlösa en ändring i valutamarknadens sentiment är en koordinerad policyrespons, skriver Danske - som uppmanar till att hålla utkik efter G20-mötet den 26-27 februari i Kina.

"Därmed ser riskablare tillgångar ut att fortsätta vara under press i det korta perspektivet", konkluderar Danske Bank.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom