Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Danske Banks före detta Estlands-vd hittad död

2019-09-25 10:36
Foto: Xinhua/TT

Danske Banks före detta Estlands-vd, Aivar Rehe, har hittats död, bekräftar polis på onsdagsmorgonen. Aivar Rehe försvann spårlöst på måndagen under en joggingtur, vilket några timmar senare anmäldes av familjemedlemmar.

Aivar Rehe hittades i trädgården till den egna bostaden på onsdagen, efter två dagars sökande i skogsområden som omgärdar hemmet, skriver estnisk polis i ett uttalande.

Aivar Rehe var vd för den estniska filial som utgjorde kärnan i den penningtvättsskandal som härjat banken de senaste åren och som lett till halverat börsvärde och koncernchefsavsättning. Även Swedbank har dragits in härvan av misstänkta transaktioner, för svensk del på upp till omkring 1.000 miljarder kronor via baltiska verksamheter. Enligt Danske Banks egen utredning kan upp till totalt 2.000 miljarder kronor ha tvättats åt korrupta ryska potentater och affärsmän.

Utredningar pågår i minst sex länder mot Danske Bank, men Aivar Rehe upprepade vid ett flertal tillfällen att han ansåg att Danske Banks interna kontrollsystem varit adekvata och tillräckliga, tvärt emot bankens interna utredning i ärendet. Han har också förnekat att han ska ha mottagit mutor som en del i upplägget kring den estniska filialen.

Aivar Rehe avpolletterades av estniska finansinspektionen 2015 när härvan började nystas upp. Han tillsattes som ansvarig i verksamheten av Sampo 2006. Den finländska finanskoncernen ägde då den problematiska portfölj som 2007 förvärvades av Danske Bank. Han var inte en av de tio tidigare anställda som greps i december eller bland de som förklarats misstänkta för brott, enligt Bloomberg.

Aivar Rehe blev 56 år.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom