Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Danske Banks kris fördjupas

2018-10-05 12:09
Foto: Liselotte Sabroe/AP/TT

Danske Bank tar en ny runda storstryk på Köpenhamnsbörsen. Aktien rasar till den lägsta kursen på över fyra år sedan nya dokument visar hur den misstänkta penningtvätten i Estland kan ha gått till.

Danske Banks aktie har efter nästan två timmars handel fallit med över 9 procent till 144:20 danska kronor, den lägsta kursen sedan mars 2014.

Fredagens ras kommer sedan tidningen Financial Times rapporterat om en odaterad internrapport som visar att Danske Bank bara under 2013 genomfört upp till 8,5 miljarder euro i misstänkta transaktioner för ryska kunder.

Ovanpå de nya detaljerna om penningtvätthärvan har analytiker på Credit Suisse sänkt sin rekommendation för Danske Bank-aktien.

Det handlar om affärer som kallas "mirror trading" där ryska klienter köpt aktier för rubel och sedan sålt samma aktier i utbyte mot betalning i utländsk valuta, exempelvis dollar. Denna typ av transaktion är i sig inte olaglig, men har av brottsbekämpande myndigheter pekats ut som en varningsflagga för att det kan handla om penningtvätt.

Danske Bank ska ha tjänat omkring tio miljoner dollar på transaktionerna.

Internrapporten, som författats av två anställda på Danske Banks filial i Tallinn var riktad till filialens ledningsgrupp. Den visar enligt tidningen att de misstänkta affärerna ska ha genomförts för tio olika kunders räkning, kunder som i sin tur var mellanhänder för klienter som Danske Bank inte visste vilka de var.

På torsdagen bekräftade Danske Bank att den danska storbankens misstänkta penningtvättaffärer i Estland 2007-2015 även utreds av amerikanska myndigheter, vid sidan av utredningar i Danmark och Estland. Det innebär en ökad risk för mångmiljardböter.

Tidigare har den tyska storbanken Deutsche Bank åkt på böter på 630 miljoner dollar för misstänkta penningtvättaffärer på 10 miljarder dollar på bankens Moskvakontor.

– Uppgifterna om "mirror trading" ger nytt bränsle till saken. Deutsche Bank har tidigare åkt på rätt stora böter för inblandning i något liknande, säger Martin Munk, analytiker på Jyske Bank, till nyhetsbyrån Ritzau Finans.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom