Danske: Då kan kronan lyfta

Danske Bank misstänker att marknaden underskattar valutakraften i Riksbankens aprilmöte, och de ser goda möjligheter för en tydlig kronförstärkning i samband med räntebeskedet den 25 april.

Det skriver Danske-ekonomerna Michael Grahn, Stefan Mellin och Jesper Petersen i bankens veckobrev på fredagen.

Danske Bank räknar med att Riksbanken kommer att behöva revidera ned inflationsbanan i den penningpolitiska rapporten, men att räntebanan ändå lämnas oförändrad. De tror inte heller att Riksbanken kommer att annonsera några förtida återinvesteringar av statsobligation 1047, som förfaller i december 2020 (vilket betyder att Riksbanken inte aktivt ökar obligationsinnehavet).

”Får vi rätt vad gäller båda beskeden gissar vi att det blir en ’hawkish’ reaktion i marknaden och då kan EUR/SEK definitivt gå ned betydligt mer än 4-5 figurer (öre)”, skriver Danske-ekonomerna.

I samma veckobrev skriver de visserligen att mars-inflationen kommer att komma in tydligt under Riksbankens prognosbana från februari, avvikelsen kan bli 0,5 procent för KPIF och 0,4 procent för KPIF exklusive energi.

”Det betyder signifikanta missar för tredje månaden på raken och att målvariabeln KPIF ligger under 2 procent för tredje månaden i rad”, skriver ekonomerna.

De tillägger att det inte var länge sedan det hade räckt med två inflationsmissar i rad i den storleksordningen för att får Riksbanken att ”darra på manschetten”, och nu kan det bli tre.

”Tonläget är dock annorlunda i dag, där hundra- och tiondelarnas tyranni inte längre är lika påtaglig (Jansson undantaget). Skingsley (18 mars) tonade tydligt ned januari- och februarimissarna och hon är inte ensam i direktionen om att ha uttryckt ökad tolerans mot aningen större prognosfel”, konstaterar Danske-ekonomerna.

De påpekar dock samtidigt att om däremot Riksbanken i april skulle senarelägga nästa räntehöjning till nästa år ”så är det en tydligt duvaktig signal som med lätthet skulle kunna trycka upp EUR/SEK mer än 4-5 figurer även om de inte beslutar att återinvestera framtida obligationsförfall”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets