Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Danske: Då sänker Fed räntan

2019-06-17 15:06
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Foto: Skandia

Danske Bank tror att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker räntan tre gånger under året, skriver sparekonomen Maria Landeborn i sitt veckobrev.

På onsdag kväll, klockan 20.00 svensk tid, är det dags för ett nytt räntebesked från Federal Reserve, Fed. Marknaden har, enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn, diskonterat två till tre räntesänkningar under året och Danske Bank tror även de på tre sänkningar innan årsskiftet; en i juli, en i september och en i december.

”Det bör vara tillräckligt för att neutralisera de negativa effekterna av handelskriget och ge stöd åt både ekonomi, aktiemarknad och sentiment”, skriver Maria Landeborn i veckobrevet.

Hon varnar för ny turbulens på börsen om Fed inte går marknaden till mötes och flaggar för nya stimulanser under onsdagens besked. Det är förväntningarna på lägre räntor som gjort att börsen, trots handelskonflikt och svag statistik, fortsatt stiga.

”Till följd av förhöjd politisk risk och den senaste tidens svaga konjunkturstatistik anser vi att det är mer troligt att Fed väljer att sänka räntan i förebyggande syfte, snarare än att avvakta och ta risken att tillväxten försvagas mer. Ur vårt perspektiv är räntan i dagsläget något för åtstramande”, skriver Maria Landeborn.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom