Danske: Storbanksaktien kan stiga med över 30 procent - köp

2017-05-18 13:25
Sedan toppnoteringen våren 2015 har Nordeas aktie backat och kursen är nu tillbaka på 2008 års krisvärdering. Foto: Jörgen Appelgren

Nordea lär flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors i år. Det spår Danske Bank i den analys på torsdagen där rekommendationen för konkurrentens aktie höjs från behåll till köp, skriver Bloomberg News.

Riktkursen höjs samtidigt från 114 till 135 kronor, med ett möjligt värde på hela 150 kronor - 40 kronor över rådande kursnivå.

"Vi väntar oss att Nordea flyttar till Finland under 2017 och vi tror att det finns tydliga kostnads- och utdelningsfördelar med det", citerar nyhetsbyrån banken, som anser att detta scenario inte är inprisat i Nordeakursen.

Nordeas vd Casper von Koskull sade vid Dagens Industris bankseminarium den 10 maj - samma dag som Danmarks näringsminister sade att han förde en dialog med banken om eventuell flytt till det södra grannlandet - att bankens ambition är att besluta om hemvist före sommaren, med tillägget att den europeiska sommaren inte börjar förrän i augusti.

Två dagar därpå ska den finska statsministern Juha Sipilä i ett försök att locka Nordea till sin huvudstad påpekat att Finland är det enda nordiska landet med euro som valuta.

En flytt dit skulle därför innebära att Nordea blir del av den europeiska bankunionen samt hamnar under ECB:s tillsyn - det enda rimliga för en jättebank som Nordea, enligt vad de finska myndigheterna enligt Bloomberg har påpekat för Nordea.

Nordeaaktien var vid lunchtid på torsdagen ned 0,7 procent till 110:30 kronor, samtidigt som övriga svenska storbanker backade med mellan 1,3 och 1,6 procent, i linje med storbolagsindexet.

Utvecklingen för storbanken var även väsentligt bättre än sektorkollegorna ute i Europa, där just bank var sämsta bransch i Stoxx Europe 600-indexet: minus 1,8 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom