Danske: Tre anledningar till att sälja medicinteknikbolaget

Danske Bank har inlett bevakning av Vitrolife och sätter rekommendationen till sälj.

Det framgår av ett marknadsbrev på måndagen.

Riktkursen sätts till 172 kronor.

Aktien handlas ned 2,8 procent till 199:60 kronor på måndagen.

Danske Bank ser tre ”tydliga” anledningar till att sälja aktien.

För det första pekar banken på att takten i bolagets organiska tillväxt kommer att komma ned från cirka 16 procent per år sedan 2010 till runt 8-9 procent de tre kommande åren.

För det andra kommer vinsttillväxten att mildras de kommande åren. Danske tror att rörelsevinsten kommer att kommer att öka med i snitt 11 procent 2018-2021, i så fall en nedgång från cirka 36 procent under perioden 2010-2018.

Det tredje skälet till att sälja aktien är enligt Danske Banks analys att ”marknadens förhoppningar gällande de nystartade Genomics känns överdrivna”.

Genomics är sedan första kvartalet i år ett nytt affärsområde inom Vitrolife. Genomics, som omsatte 20 miljoner kronor 2019, tillkom efter ett avtal med Illumina som gett Vitrolife rättigheter till Illuminas IVF-verksamhet för preimplantatorisk genetisk testning (PGT) i EMEA och Nord- och Sydamerika.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets