Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Därför är globaliseringen hotad

2016-07-04 17:13
Från paneldebatten i Almedalen. Foto: Helene Rothstein

Globaliseringen gör oss alla rikare. Men isolationismen vinner snabbt mark eftersom inkomstskillnaderna ökar i enskilda länder. Det framkom under Affärsvärldens första debatt i Almedalen 2016.

För sjunde året i rad arrangerar Deloitte och Affärsvärlden seminarier och debatter i Almedalen där huvudtemat är: ²Hur skapar vi ett framgångsrikt Sverige?² Först ut under årets Almedalsprogram var debatten ²Är globaliseringen slut nu?².  Frågan ställdes av Affärsvärldens Jon Åsberg apropå aktuella händelser som Storbritanniens Brexitomröstning samtidigt och att den isolationistiske Donald Trump, kandiderar för att bli USA:s näste president. Panelen hade delade åsikter om hur globaliseringen och en öppen värld kommer att stå sig i framtiden.

­ – Globaliseringen är inte slut, men går långsammare än tidigare, sa Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

­ – Den är slut. Vi går in i en ny era, menade Mats Karlsson, chef för utrikespolitiska institutet med ett förflutet på Världsbanken.

­ – Jag tror inte att den är slut. Jag ser globalisering som en kamp för öppenhet, en kamp som inte går att stoppa, sade Thomas Andersson, bland annat professor i ekonomi och sedan sju år tillbaka baserad i Oman. Han ansåg att Brexit kommer fungera som ett avskräckande isolationistiskt exempel för omvärlden.

­ – Brexit kommer bli förödande för Storbritannien, sa Andersson.

Panelen var dock överens om att det största hotet mot globalisering är tilltagande inkomstskillnader mellan invånarna i enskilda länder. Något som skulle kunna bryta isoleringstrenden och leda till ökad öppenhet kring frågor som rör migration eller köp av varor och tjänster ­ är om fler människor skulle få ta del av de mervärden som globaliseringen skapar.

­ – Fler människor måste bli vinnare på globaliseringen. Och här är välfärdstaten en nödvändighet för fortsatt globalisering, sa LO:s Ola Pettersson.

I publiken satt bland andra riksdagsledamoten Michael Svensson (M). Han sitter i utbildningsutskottet och poängterade att det är inte bara genom att höja skatterna som folk kan få det bättre i ett samhälle.

­ Om tio procent av världens invånare styr 90 procent av tillgångarna så är det ett problem. Men ska vi ha råd med en välfärdsstat måste man också se till individens drivkraft och det mervärde som det kan skapa, sade han till Affärsvärlden efter paneldiskussionen. 

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom