Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Därför faller Sandvik och Atlas Copco

2015-09-03 13:18
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades högre strax efter lunch på torsdagen, inte märkbart påverkade av kronförstärkningen som följde efter Riksbankens beslut att lämna penningpolitiken oförändrad. Sandvik och Atlas Copco faller efter en svag rapport från en amerikansk gruvkonkurrent.

SIX Generalindex var klockan 14.06 upp 1,2 procent till 476 medan OMXS30-index ökade 1,0 procent till 1.487. Omsättningen var 6,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Utöver Riksbanken lämnade även ECB räntan som väntat oförändrad. Marknaden förväntar sig inte heller några förändringar i programmet för kvantitativa lättnader, som i så fall meddelas på presskonferensen med start 14.30.

Makroekonomisk statistik under dagen har i huvudsak tagit formen av inköpschefsindex för tjänstesektorn. Det svenska var sämre än väntat medan det för EMU var marginellt bättre än väntat.

Sandvik och Atlas Copco föll vid lunchtid då den amerikanska konkurrenten Joy Global rapporterade en väldigt svag orderingång och svaga utsikter för det kvartalet som slutade i juli. Justerat för valuta sjönk orderingången 26 procent. Sandvik var ned 1,5 procent och Atlas 0,9 procent. Innan Joys rapport var Sandvik strax över noll och Atlas upp drygt 1 procent, bland annat med stöd från en köprekommendation från Nordea.

Net Insight förvärvar det amerikanska mjukvarubolaget Scheduall för 14 miljoner dollar på skuldfri basis. Scheduall gör ERM-mjukvara för medie-, TV- och transmissionsbolag. Aktien var upp 14 procent.

Oasmia redovisade stigande förluster för sitt första kvartal. Bolaget saknar finansiering för att klara de kommande 12 månaderna men ser positivt på möjligheterna att ordna det. Aktien var ned 5,8 procent.

Orexo steg 7,1 procent efter att vd i ett brev till aktieägarna uppgett att bolagets läkemedel för behandling av opiatberoende, zubsolv, fortsatte att ta marknadsandelar i USA i augusti.

C-Rad steg 7,7 procent. Konkurrenten som överklagat över tilldelningsbeslutet i Skandionklinikens omgjorda upphandling, som C-Rad vann, drog tillbaka sin klagan.

Opus Group steg 7,4 procent. Missouri gör om sin upphandling av ett bilprovningskontrakt som Opus förlorade. Det innebär att Opus blir kvar som leverantör till upphandlingen har gjorts om, vilket vd Magnus Greko säger normalt tar 1-2 år.

BIMobject steg 15,6 procent. Hexagons konkurrent Trimble har köpt Vianova Systems, ett norskt bolag som gör BIM-mjukvara för infrastrukturdesign. Hexagon äger sedan 2014 drygt 10 procent av BIMobject vars fokus är BIM-objekt för bygg- och inredningsprodukter.

Bland rekommendationerna noterades, utöver att Nordea höjt Atlas Copco till köp, att SocGen höjt Assa Abloy till köp från behåll. Assa var upp 2,8 procent. Vidare har Handelsbanken bytt rekommendationer för teknikhandelsbolagen Indutrade och Lagercrantz. Indutrade höjs till köp från öka och Lagercrantz sänks till öka från köp. Indutrade var upp 5,8 procent medan Lagercrantz backade 0,3 procent.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom