Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Därför kastade Amazon ut Wikileaks

2010-12-03 14:07
Foto: Scanpix

Amazon tog nyligen över Wikileaks servrar men företaget blev snabbt utkastade från sajten igen. 

Det berodde dock inte på påtryckningar från senator Joe Liebermans stab och amerikanska säkerhetsmyndigheter. Orsaken var istället att Wikileaks gjorde sig skyldiga till ett regelbrott uppger en företrädare på Amazon enligt Computer Sweden.

- AWS(Amazon Web Services) förskannar inte kunderna, men vi har villkor för användning av tjänsterna. Wikileaks följde inte våra regler, uppger en talesman för Amazon på företagets blogg, enligt Computer Sweden.

Amazon anser att Wikileaks omöjligen kan ha granska alla 250 000 dokument som man publicerar på sin webbsida. Vidare anser man att Wikileaks inte kan garantera att en mediepublicering inte skadar enskilda personer, rapportera Computer Sweden.

Wikileaks har i sin tur bett amerikanska utrikesdepartementet att tala om vilka handlingar som kan skada enskilda personer, men har inte fått något svar från departementet

Tidigare i veckan frågade Senator Joe Lieberman´s stab Amazon varför de försåg Wikileaks med serverkapacitet. Dagen efter informerade Amazon att de avslutar sin relation med Wikileaks. Liberman som leder en kommitté för inrikes säkerhetsfrågor för den amerikanska senaten kommenterade Amazons beslut att stänga ner Wikileaks i The Wall Street Journal.

- Jag önskar att Amazon hade tagit detta beslut tidigare med tanke på Wikileaks tidigare publicering av sekretessbelagt material, och tillade att det var rätt beslut av Amazons att inte längre erbjuder webbutrymme åt Wikileaks, sa Joe Liberman enligt The Wall Street Journal.

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom