Därför skjuts rättegången mot Fingerprints Johan Carlström upp

Per Agerman, en av Sveriges främsta reportrar vad gäller ekonomisk brottslighet, ger sin bild av varför rättegången mot Johan Carlström skjuts upp i podcast Affärsvärlden.
Därför skjuts rättegången mot Fingerprints Johan Carlström upp - johan-carlstrom-affarsvarlden-700_binary_6872491.jpg

I september 2014 gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Johan Carlström. Ungefär ett år senare väcktes åtal som rörde insiderbrott men sedan dess har det inte hänt mycket.

Rättegången mot honom har skjutits upp ett par gånger. Nya förhandlingar skulle ske i mars i år men på grund av ny bevisning skjuts rättegången fram ännu en gång. Och eftersom Johan Carlströms advokat Per E Samuelsson, en flitigt anlitad ekobrottsadvokat, också hanterar Allramålet skjuts rättegången fram ytterligare och kommer inte påbörjas förrän nästa år.

– Det måste nästan vara rekord i form av försening, säger Per Agerman i podcast Affärsvärlden.

Han har genom åren följt flera fall som Ekobrottsmyndigheten har fört, däribland de två HQ-rättegångarna och tidigare även en del kända insiderfall, däribland Cevian- och Nordeamannen.

Eftersom de misstänkta sällan fälls talar Per Agerman om det mediala straffet, ett så kallat ”förundersökningsfängelse” där de misstänkta kan figurera i media i flera år då man ännu har rättegången framför sig.

– Ekobrottsmyndigheten har ett problem i att de alltid säger sig vilja bli bättre, de har alltid en stor andel mängdbrott men just de komplexa målen, de har de ofta ganska svårt för, säger Per Agerman i podcast Affärsvärlden.

På senare tid har han också figurerat som researcher i Uppdrag Gransknings reportage om Swedbank. Ett bakomliggande arbete som han också talar om i podcast Affärsvärlden.

– Det har varit en lång process, säger han om Swedbanks 40 misstänkta penningtvättsmiljarder.

Lyssna mer i podcasten Affärsvärlden i Spotify, eller Itunes.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.