Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Därför sticker bankaktierna

2012-03-14 09:05

Börsen lyfter igen. Samtliga storbanker ökar.

Stockholmsbörsen utökade under onsdagens inledning, i likhet med de ledande europeiska börserna, tisdagens uppgång. USA-börserna stöddes sen tisdagskväll av positiva tongångar från Fed, inte minst ett gynnsamt utfall i Feds senaste stresstest av banker.

Kring 9.50 var OMXS30 0,8 procent högre till noteringen 1.115. DAX och Euro Stoxx noterade uppgångar på 0,9 procent.

I Stockholm noterades Swedbank A, SHB A, Nordea och SEB A 1,6, 1,1, 1,8 samt 1,7 procent upp. Finans var starkast presterande sektor i USA på tisdagskvällen.

JP Morgan aviserade ett stort återköpsprogram och höjde utdelningen, med Feds goda minne då JP Morgan klarat centralbankens senaste stresstester. En halvtimme efter amerikansk börsstängning på tisdagen publicerade Fed resultatet av stresstesterna. Resultaten var ursprungligen planerade att offentliggöras först på torsdag, och på CNBC spekulerades i att JP Morgans besked, särskilt hänvisningen till Feds stresstester, drev fram ett tidigare besked.

Testerna visade att 15 av 19 testade amerikanska banker klarade minimikraven gällande kapitaltäckning.

Högbetabolag såsom SSAB A och Sandvik noterades 1,2 samt 2,1 procent högre. Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Sandvik till jämvikt, från tidigare undervikt.

Bland de få förlorarna inom OMXS30 hittades mer defensiva Swedish Match och Getinge som båda var svagt ned.

Systemair avancerade 7,1 procent med stöd av att Affärsvärlden lagt en köprekommendation i veckans nummer. Affärsvärlden rekommenderade vidare sälj av Axis och Elekta, var aktier var upp 1,4 procent respektive ned 0,5 procent.

Wesc redovisade en förlust för det tredje kvartalet och upprepade bedömningen att det inte kommer att nå sina målsättningar för försäljningstillväxt och rörelsemarginal innevarande räkenskapsår. Aktien tappade 5,6 procent.

Det så kallade "fear index", VIX, fortsatte ned under 15 på tisdagen, från nivåer över 20 så sent som förra veckan. IG Markets marknadsanalytiker Michael Canborn konstaterade i ett marknadsbrev att VIX under tisdagen noterades på den lägsta nivån sedan juni 2007, vilket indikerar att marknadens aktörer inte tror på ökad riskaversion på börsen i närtid.

"För vad det är värt, OMXS30 toppade juli 2007 och inledde därefter en större nedgång som slutade oktober 2008 efter Lehman-kraschen", skrev han vidare.

Den amerikanska centralbanken beslutade vidare på tisdagen, som väntat, att lämna målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,00-0,25 procent.

Enligt ekonomerna på RDQ Economics bjöds det inte några nyheter i fråga om policyhållningen. De anser dock att ledamöterna verkade något mer positivt inställda till den ekonomiska utvecklingen och utsikterna för USA:s ekonomi.

Från USA märks detaljhandelsstatistik för februari klockan 13.30 samt räntebesked från Fed tidigt på kvällen.

Juniterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var kring oförändrade nivåer på förmiddagen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom