Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Därför tankade Rune Andersson i Kappahl

2011-09-08 08:59

Det finns en enkel anledning till att Rune Anderssons Mellby Gård köpt på sig en storpost i Kappahl.

Den nedtryckta kursen i Kappahl lockade Rune Anderssons investmentbolag Mellby Gård, som i och med sensommarens köp seglar upp som klädeskedjans näst största ägare. Innehavet om 11,8 procent ses som en finansiell placering.

- Vi har som många andra sett att Kappahl har varit väldigt nedtryckt och vi ser det som en ren finansiell placering. Vi har följt bolaget under en längre tid och tycker att det nu har varit läge att köpa på sig lite aktier, säger Sten Libell, administrativ direktör på Mellby Gård, till Nyhetsbyrån Direkt apropå torsdagens flaggning.

Mellby Gård började köpa för någon månad sedan. På onsdagen intensifierades köpen, varpå aktien steg brant och slutade över 17 procent upp under handelsdagen. Bolagets välkända problem med lönsamhet och koncept har inte avskräckt.

- Då finns det å andra sidan möjligheter att göra någonting åt situationen, menar Sten Libell.

Han tycker att det är för tidigt att svara på om Mellby Gård vill engagera sig i exempelvis styrelsearbetet. Mellby Gård utesluter inte ytterligare köp i Kappahl.

- Vi får väl se, det är väl inte alldeles omöjligt, men det vet man aldrig, säger Sten Libell.

Mellby Gård äger aktier i en rad onoterade innehav, däribland Svanströms och klädeskedjan Flash.

- Vi har en förkärlek för handelsföretag som många av våra dotterbolag är. Vi tycker att vi kan den branschen hyfsat, kommenterar Sten Libell.

Dessutom är bolaget största ägare i noterade Duni med cirka 30 procent av aktierna. Mellby Gård har tidigare bland annat även haft en större post i Trelleborg, där Rune Andersson var vd mellan 1983 och 1990 och därefter ordförande i styrelsen fram till 2002. Innehavet i Trelleborg avyttrades under 2009.

Kappahl har backat med över 60 procent på börsen i år och handlas kring 18 kronor. Våren 2010 noterades aktien kring 75 kronor. Största ägare är vd Christian W Jansson med drygt 16 procent av aktierna.

Trots storköpet fortsätter Kappahls aktiekurs att sjunka och runt 10-tiden hade aktien fallit med 2,75 procent på Stockholmsbörsen som i sin tur "bara" faller med cirka 1 procent.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom