Därför tappar Sverige i konkurrenskraft

Sverige halkar efter i konkurrenskraft. Företagen pekar ut arbetsmarknaden som största problemet. LO:s chefsekonom Ola Pettersson avvisar ökad flexibilitet som en lösning.

Sverige ligger på 6:e plats i världen i ekonomisk konkurrenskraft. Det visar Global Competitiveness Report, som rankar världens länders konkurrenskraft. Den presenterades av professor Thomas Andersson på IUET på Affärsvärldens och Deloittes seminarium i Almedalen på måndagen.

Men Sverige halkar i listan, relativt andra länder har konkurrenskraften sjunkit sedan år 2004, visar rapporten.

Ett svagt område är infrastruktur, men framför allt pekas flexibiliteten på arbetsmarknaden ut som ett problem. Där hamnar Sverige på plats 130. När företag listar de problem de upplever i Sverige är det också arbetsmarknadens spelregler tillsammans med skattenivåerna som de upplevder som mest problematiska.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson och Stockholms Handelskammares vd Maria Rankka diskuterade rapporten på scen.

Ola Pettersson sa att Sverige har en välfungerande arbetsmarknad. Om man gjorde stora förändringar i arbetsmarknaden, skulle det få stora konsekvenser för samhället, enligt Pettersson, som menade att problemet i praktiken inte är stort. Behöver företag skära ned funkar det oftast bra.

– Jag är medveten om att företag ofta svarar så här, men jag tror inte att de upplever det som ett problem, sa Ola Pettersson.

– Tror du att företagen svarar så för att jäklas, frågade Maria Rankka.

– Företagarperspektivet är ett perspektiv, men det finns ett annat: samhällsperspektivet. Om man ökar flexibiliteten på arbetsmarknaden tror jag inte att det ökar Sveriges konkurrenskraft, replikerade Ola Pettersson.

Avslutningsvis fick de två önska tre saker av nästa regering.

Maria Rankka ville se ett reformerat utbildningssystem, ökad arbetskraftsinvandring, och en lösning på bostadskrisen

Ola Pettersson önskade sig också en bättre skola, en bättre situation på bostadsmarknaden samt en skattereform med högre skatt på kapitalinkomster.

Affärsvärlden är för fjärde året på plats i Almedalen. Schemat för nästkommande seminarier hittar du här.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.