Datumet som skrämmer Londons bostadsinvesterare

Bopriserna i London har lyft kraftigt men de kan få sig en törn om de brittiska väljarna röstar för ett EU-utträde, skriver Bloomberg.

Under 2014 omsatte bostadsmarknaden i London närmare 20 miljarder pund, cirka 250 miljarder kronor. Utländska köpare, framförallt förmögna kineser och ryssar, stod för cirka 75 procent av bostadsaffärerna, skriver Bloomberg.

Den 7 maj är det val i Storbritannien. Om den sittande premiärministern David Cameron går segrande ur striden har han lovat väljarna en folkomröstning om EU-medlemskapet, senast år 2017.

Om Storbritannien lämnar EU skulle över 60 procent av bostadsinvesterarna bli mindre angelägna att placera pengarna i brittiska bostäder, visar en ny undersökning av CBRE Group som Bloomberg tagit del av.

– Mardrömsscenariot är att utländska köpare plötsligt börjar tänka: vi avvaktar i sex till tolv månader, säger Joe Valente, chefsstrateg på JP Morgan, till Bloomberg.

Kontorshyrorna i London ökade med 16 procent i fjol och beräknas öka med ytterligare 17 procent i år, enligt BNP Paribas.

– Storbritannien är den överlägset mest likvida och transparenta fastighetsmarknaden i Europa. Vid en ”Brexit” skulle många investerare vara tvungna att omvärdera läget och vi tror att deras strategi med största sannolikhet blir att trycka på pausknappen, säger Mahdi Mokrane, chefsstrateg på Lasalle Investment Management, till Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.