David Bowies nyskapande obligationsklipp

2016-01-12 07:50 Per Tolgraven
David Bowie. Foto: All over press

David Bowie, som dog på söndagen 69 år gammal, var inte bara nyskapande inom musik och artisteri. Han var först med att ge ut obligationer i framtida låtintäkter, så kallade ’’Bowie Bonds’’, skriver bland andra CNN Money.

Det var 1997 som den brittiske multiartisten tog in 55 miljoner dollar genom att sälja rättigheterna till framtida royalties från sina låtar gjorda före 1990. Köparna, en grupp investerare, gav därefter ut en 10-årig obligation.

Personen bakom Bowie Bond var bankmannen David Pullman, som sa att detta var första gången en musiker hade sålt immateriella rättigheter via en obligation.

Enligt Bloomberg banade upplägget väg för en numera blomstrande marknad för ’’esoteric asset-backed securities’’. Rockstjärnor från Rod Stewart till Iron Maiden har sålt liknande värdepapper och obligationer.

CNN skriver att David Bowies nyskapande upplägg visserligen var lukrativt för honom själv, men det verkar inte ha lönat sig för investerarna.

Ratinginstitutet Moody’s gav till en början obligationerna en ranking med låg risk för betalningsinställelse. Men i takt med att fildelning vände upp och ner på musikbranschen visade sig investeringen sämre.

Moody’s varnade för att intäkter från Bowies album var lägre än väntat på grund av minskad skivförsäljning och obligationerna nedgraderades till nära skräpstatus 2004, skriver CNN.

David Pullman, som en gång hävdade att ’’Bowie Bonds’’ var bättre investeringar än amerikanska statspapper, hamnade senare på kant med sina partners och stämde de ursprungliga finansiärerna Prudential Insurance för kontraktsbrott.

CNN skriver att de försökt kontakta Pullman utan framgång. Pullmans Bonds hemsida verkar inte ha uppdaterats sedan 2011.

David Bowie uppskattas enligt BBC ha sålt 140 miljoner album genom sin nära 50-åriga karriär. Hans förmögenhet uppskattades i oktober till motsvarande 230 miljoner dollar, närmare två miljarder kronor.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom