Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

De är årets mest omskrivna i näringslivet

2018-12-31 07:23
Foto: Robyn Beck/AP/TT

Det är en multientreprenör som toppar listan över årets mest omskrivna personer inom näringslivet.

Totalt omnämndes Teslas sydafrikansk-amerikanske vd Elon Musk i över 8 000 svenska artiklar och nyhetsinslag under det gångna året.

Isabella Löwengrip blev näringslivets mest omskrivna kvinna i en mätning av medieanalysföretaget Retriever.

– Att Musk ligger i topp är inte särskilt förvånande. Han gör något nytt och vågar testa nya gränser hela tiden och det skapar såklart intresse, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

Musk som driver en rad företag, däribland elbilsföretaget Tesla och rymdbolaget Space X, har under årens lopp framställts som en egensinnig personlighet som bryter mot normerna. I höstas rasade såväl medierna som börsen efter att Musk rökt marijuana och druckit whiskey i en direktsänd podcast. Likaså bidrog privatiseringsryktena kring Tesla till hajpen.

Medan medieklimatet kring Musk har skiftat under det gångna året har det oftast blåst snålt kring Facebookgrundaren Mark Zuckerberg, som hamnar tvåa på listan och förekommer i knappt 5 700 artiklar och nyhetsinslag i svenska redaktionella medier.

Publiciteten kring Facebook och Zuckerberg har mestadels varit av negativ karaktär, säger Lokebratt och syftar på de upprepade säkerhetsskandalerna.

Förste svensk på listan är den under året bortgångne Ikeagrundaren Ingvar Kamprad som landar på tredje plats med cirka 4 900 träffar

Fem kvinnor tar plats bland årets mest omskrivna näringslivspersoner, varav den mest omskrivna är entreprenören Isabella Löwengrip som intar plats nummer sex med cirka 2 500 träffar. Löwengrip debuterade som bloggare när hon var 14 år och driver i dag en rad företag, bland annat inom skönhetsvård, med en sammanlagd omsättning på 100 miljoner kronor om året.

– Det är såklart jättepositivt att en ung och framgångsrik kvinna tar plats på listan. Jag tror att många kvinnor ser upp till henne, samtidigt som många kan relatera till henne när hon väljer att dela med sig av privata mot- och medgångar, säger Lokebratt.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom