De är unga kaxiga och mäktiga

Råvaror regerar, finanskapitalet rycker fram och allt fler tronskiften sker i familjekoncernerna. Det är några av trenderna i årets upplaga av Affärsvärldens lista över näringslivets 100 mäktigaste under 40 år - i år med hela 41 nya unga affärsstjärnor.

Bilden är redan historisk. Det var den 30 november 2005 och en hastigt sammankallad presskonferens hölls på Teledanmarks, TDC:s, huvudkontor på Nørregade 21 i Köpenhamn. På scenen fanns två grånade män i övre medelåldern, Thorleif Krarup och Henning Dyremose, ordförande och vd i Danmarks motsvarighet till Telia Sonera. Bredvid dem fem unga killar i kostym med förhandlingsringar under ögonen men med fast och beslutsam blick.

Vilka var killarna? Portföljbärare? Revisorer?

Nej, de var riskkapitalister, representanter för vart och ett av fem globala riskkapitalbolag. De hade just lagt upp 125 miljarder kronor för att köpa hela TDC-koncernen. Eftersom både ledning och huvudägare gått med på affären var killarna i praktiken de båda äldre herrarnas nya chefer.

Bilden av de fem unga männen intill ett par av det konservativa Danmarks främsta industriledare var inte så lite provocerande. I mitten satt en som såg ännu yngre ut än de andra, trots det skötte han det mesta snacket: ”Ett svenskt babyface”, skulle veckotidningen Berlingske Nyhedsmagasin senare skriva.

”Babyfacet” var Nordenchefen för det internationella riskkapitalbolaget Permira, 35-årige Kurt Björklund. Han är i år trea på Affärsvärldens lista över de mäktigaste under 40 i svenskt näringsliv. Han går rakt in på bronsplatsen från att inte ha varit med alls i fjol. Köpet av Teledanmark är det i särklass största utköpet i Nordens historia, och som styrelseordförande är Kurt Björklund självklar på sin position. (Han är visserligen född i Finland, men bor i Sverige.) Vid sidan av TDC äger Permira också mediekoncernen SBS Broadcasting, som bland annat driver Kanal 5 i Sverige.

På många sätt är Kurt Björklund modellen för den nya tidens makthavare, där just ungdom är en viktig komponent. De enorma mängder av finansiellt kapital som samlats av aktiefonder och riskkapitalbolag har på kort tid ändrat maktförhållandena radikalt i företagsvärlden. Och de som får ta hand om miljarderna är ofta unga, smarta och välutbildade akademiker som Kurt Björklund.

De etablerade maktsfärerna i basindustrin och staten i listans absoluta topp rår han dock inte på än. Självklar etta bland de mäktigaste under 40 i svenskt näringsliv är SSAB:s nya chef Olof Faxander. Som ungt stjärnskott i både den gubbigaste branschen (stål) och gubbigaste maktsfären (Handelsbanken) sticker han verkligen ut, dock i en bransch (råvaror) som är hetast på hela finansmarknaden just nu.

Lika självklar tvåa är moderaternas chefsekonom och Fredrik Reinfeldts skugga, Anders Borg. Alliansens valseger byggde på kombinationen ”nya” moderater och en enig allians, och Borg har varit arkitekten bakom båda. Regeringsbildningen är inte klar än, men frågan om vilken formell titel Anders Borg får är akademisk – han blir till och med mäktigare än Lars Danielsson under Göran Persson. Dessutom är Anders Borg ekonom och kommer att vara direkt involverad i många näringslivsfrågor, inte minst när det gäller arbetsmarknaden.

Efter denna trio hamnar arvtagare på platserna fyra och fem. De är H&M:s Karl-Johan Persson, som rycker allt närmare den absoluta makten i klädjätten, samt maktsystrarna i Kinneviksfären, Cristina och Sophie Stenbeck. De sistnämnda har upplevt ett jobbigt 2006, med motgångar både inom mobiloperatörerna Tele 2 och Millicom och i gratistidningsjätten Metro.

Både Olof Faxander och Kurt Björklund är nya på årets lista, som rymmer 45 nykomlingar. Samtidigt har hela 23 av dem som var med på förra årets lista fallit för åldersstrecket. Det är alltså förändringens vindar som blåser på Affärsvärldens unga makthavarlista i år.

Finanskapitalets framryckning är en tydlig trend. Denna nya verklighet med enorma hedgefonder och riskkapitalbolag bidrar starkt till utseendet på årets maktlista. Redan i fjol gjorde riskkapitalbolaget EQT:s unga stjärnskott Caspar Callerström entré på listan och han finns med även i år, i egenskap av huvudansvarig för två jättebolag, Munksjö och Nederman, samt som styrelseledamot i vvs-grossisten Dahl.

Bortsett från riskkapitalisterna finns här två unga svenska fondförvaltare verksamma i London: Lars Bane, född 1968, och Fredrik Juntti, född 1971. Båda förvaltar hisnande belopp på sina respektive fonder, Noonday och nystartade Montrica. Lars Bane har redan varit inne i en rad svenska börsbolag och har sannolikt följt med Christer Gardell in i Volvo.

En annan trend i år är att fastighetsboomen börjar göra avtryck på listan. Börsens unga fastighetskomet Erik Sellin, född 1967, går rakt in på sjundeplatsen. Som vd för och huvudägare i O-listenoterade Balder samt drivande i det konsortium som nu skapar fastighetsbolaget Din Bostad i resterna av Tripep är även han ett givet namn på topp-tio.

Med i Din Bostad-konsortiet finns även den unge finansmannen Johan Thorell, född 1970, som också tar steget in på listan i år. Han var också med och skapade det First North-noterade fastighetsbolaget Sagax. Tidigare har han gjort ett uppseendeväckande inhopp i det nu avnoterade Gotlandsbolaget.

Trenderna med unga finans- och fastighetskapitalister har ett gemensamt: de är ganska maskulina. Fonderna och riskkapitalbolagen må vara moderna företeelser på marknaden, men särskilt jämställda är de inte. Affärsvärlden har inte hittat en enda kvinnlig motsvarighet till Lars Bane och de andra fondmatadorerna.

Sak samma med de största riskkapitalbolagen: Industri Kapitals ledningsgrupp: sex män. Partners och senior partners i EQT: tjugoen män. Partners i Nordic Capital: tolv män.

Det är ett par förklaringar till varför antalet kvinnor på årets maktlista är något mindre än i fjol, 24 av platserna ockuperas i år av kvinnor jämfört med 26 på 2005 års lista.

Flera av de unga kvinnliga makthavarna på listan är arvtagare. Att flera manliga företagare och kapitalister nu låter sina döttrar ta över är välkänt. I denna kategori finns till exempel Ulf G Lindéns dotter Jenny Lindén Urnes, Sofia Schörling-Högberg och systrarna Johanna och Lovisa Hamrin – arvtagare ihop med sin bror till medieimperiet Jönköpingsposten.

Stenbecksfärens mediebolag MTG lyfte vid en större omorganisation i våras upp flera unga kvinnliga chefer. Två av dem finns på vår lista: nya vd:n för MTG Radio Anna Eckerse Svensson, född 1979, samt hennes föregångare Hanna Renlund, född 1976 och nu ny vd för MTG New media.

Som nämnts är råvaruboomen en stark trend i ekonomin som också avspeglar sig i listan. Förutom SSAB-Faxander på toppen hittar vi Svenska Shells doldis-vd Carl Georgsson på tio-i-topp. Även om Carl Georgsson, född 1968, är en dotterbolagschef i en global jätte, är verksamheten i Sverige inte småpotatis. 2005 omsatte bolaget 25 miljarder och i år lär det bli än mer, inte minst tack vare bolagets raffinaderiverksamhet, som går som tåget. En annan ung oljehöjdare på listan är Vostok Naftas vd Per Brilioth, född 1969, som var med även i fjol.

När det gäller unga politiska makthavare innebär alliansens seger säkerligen en flod av nya namn. Till exempel spås moderaternas Anna Ibrisagic bli arbetsmarknadsminister, och det lär bli ytterligare flera unga ministrar och statssekreterare med näringslivsanknytning. Men eftersom regeringsbildningen inte var klar när listan spikades, får de vänta till nästa år.

Förra årets etta Daniel Sachs, då? Inte ens på topp-tio?! Jo, vi tycker fortfarande att Proventus vd Daniel Sachs är ett av svenskt näringslivs absoluta framtidsnamn – därför är han alltjämt självklar på 100-listan. Men utan nya investeringar, utöver de befintliga TV 4 och lilla Brio, var han chanslös i konkurrensen mot de tio nya mäktigaste under 40.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco