De mest optimistiska företagen i Sverige

Det har varit en fortsatt stark aktivitet under senaste kvartalet, även om exportföretagen har släpat efter. Optimismen har ökat på sex månaders sikt och där är det emellertid exportföretagen som är mest optimistiska.

Det visar SKOP:s senaste undersökning av företagens ekonomiska förväntningar. Mellan den 3 och den 9 december 2015 intervjuades drygt 600 företagare och företagsledare i privata företag med minst en anställd.

”Företag med stor export har under 2015 släpat efter och har i mindre utsträckning än andra sett en ökning av sin aktivitet. Det gäller även i december. Men exportföretagen tror nu att det har vänt. Inför första halvåret 2016 är det exportföretagen som är mest optimistiska. En stor majoritet tror att de har mer att göra om sex månader jämfört med idag”, kommenterar SKOP:s analytiker Örjan Hultåker.

SKOP:s index över företagens nuvarande aktivitet var i huvudsak oförändrat positivt (+29,5) i december 2015. Det föll tillbaka med marginella 0,3 enhet från +29,8 i oktober. Andelen företag som har mer att göra jämfört med tre månader tidigare är i december 40,1 procent, vilket är 0,7 procentenhet fler än i oktober (39,4 procent).

SKOP:s index för företagens egen 6-månadersprognos är nu +43,9 vilket är 11,9 enheter fler än i oktober (+32,0). Det är 50,1 procent av företagen som i december tror att tiderna blir bättre så att de får mer att göra om sex månader. Det är 9,0 procentenheter fler än i oktober (41,1 procent).

SKOP:s index för personalbehov är +15,3 vilket är oförändrat sedan oktober. I december vill 20,0 procent av företagen försöka öka antalet anställda under de närmaste tre månaderna, vilket är marginella 0,5 procentenhet färre än i oktober (20,5 procent).

”Det råder en stabil efterfrågan på arbetskraft inför 2016. De större företagen med 50 eller fler anställda vill i större utsträckning än tidigare försöka att öka sin personalstyrka”, kommenterar Hultåker.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets