De ser köptillfälle i Ericsson

Carnegie bedömer att tidpunkten är rätt för att äga Ericssonaktien nu. Även Kepler Cheuvreux höjer till en köprekommendation för Ericsson, som rasade i fredags efter resultatmissen för det fjärde kvartalet.
De ser köptillfälle i Ericsson - ericsson-affarsvarlden-700_binary_6854250.png

”Trots besvikelsen för det fjärde kvartalet som skickade ned aktiekursen på rapportdagen, tror vi att Ericssons återhämtning är nära och vi ser katalysatorer under det första halvåret, möjligen redan så snart som nästa kvartal om en del av den svagare säsongstrenden i USA under fjärde kvartalet vänder”, skriver Carnegie i en analys på måndagen.

Vid 9.40-tiden på måndagen hade Ericssonaktien stigit med 2,0 procent till 81:30 kronor, efter att ha backat närmare 6 procent på fredagen efter bolagets rapport för det fjärde kvartalet.

Carnegie har uppgraderat rekommendationen för Ericsson till köp, från tidigare behåll, och höjt riktkursen till 95 kronor (94).

Carnegie räknar med att Ericsson återigen kommer att kunna visa försäljningstillväxt under 2020, med stöd av en stark trend i tagna order, vunna marknadsandelar och en generell marknadstillväxt, heter det i analysen.

Samtidigt går Digital Services långsamt mot breakeven menar Carnegie. Investmentbanken räknar inte med någon positiv ebit-marginal för segmentet förrän 2021, men talen kan förbättras redan under första halvåret i år vilket väntas ge utslag i resultatet och värderingen.

I analysen framhåller Carnegie dock att Ericssons bransch står inför många utmaningar som att operatörskunderna har oförändrade till minskande intäkter, konkurrensen är tuff samtidigt som det finns politiska orosmoment.

Efter bokslutsrapporten har Carnegie sänkt sina estimat för Ericssons justerade ebit-resultat för att reflektera bolagets högre prognos för opex, rörelsekostnaderna. Enligt Carnegie fanns det positiva faktorer i rapporten som emellertid överskuggades av resultatmissen.

”Våra prognoser ligger under Ericssons mål för 2020, men vi ser en bra uppsida i aktien på nuvarande nivåer med flera möjligheter där dessa siffror kan överträffas”, skriver Carnegie.

Kepler Cheuvreux höjerockså sin rekommendation för Ericsson till köp från behåll. Riktkursen höjs till 95 från 92 kronor.Det skriver Bloomberg News.

 Danske Bank Markets höjer å sin sida sin rekommendation för Ericsson till behåll från sälj. Riktkursen är 82 kronor. Det skriver Bloomberg News.

Vid 10.20-tiden handlades Ericsson B till 80:54 kronor, upp 1,1 procent för dagen.

I övrigt har flera banker och analyshus sänkt sina riktkurser för Ericssonaktien:

* Credit Suisse har sänkt till 97 kr (104) och upprepar rekommendationen outperform.

* Deutsche Bank har sänkt till 87 kr (95) och kvarstår med behåll.

* Nordea har sänkt till 103 kr (105) och upprepar köprekommendationen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets