De största riskerna för gruvbolagen

Tillgång till vatten är en av de största riskerna för gruvbolag, enligt en rapport från EY.

Rapporten från EY pekar även på de risker sektorn möter från högre energikostnader i vissa resursrika områden. Det skriver Financial Times.

Enligt rapporten är prisvärt vatten och energi ett av gruvindustrins tio största problem. Riskerna är störst i Afrika och Sydamerika, två världsdelar som är viktiga vad gäller den globala tillgången av metaller, och då särskilt koppar.

Stora företag såsom BHP och Anglo American har resurser och expertis nog att bygga ansenliga vattensystem för stora projekt och därför är det troligt att vattenfattiga länder kommer att välja ett av dessa bolag när det gäller att utnyttja landets naturtillgångar. De mindre bolagen är således mer sårbara i dessa regioner, enligt EY.

Gruvbolagen lägger också allt mer pengar på bättre tillgång till vatten. Förra året lade bolagen nästan 12 miljarder dollar på vatteninfrastruktur, jämfört med 3,4 miljarder dollar 2009.

Gruvbolagen kommer även, enligt EY, att lägga mer resurser på förnybar energi.

Den största utmaningen för gruvnäringen är dock att få till en återhämtning för produktiviteten. Enligt EY har gruvbolagens produktivitet avtagit under det senaste decenniet, då bolagen på grund av stigande råvarupriser har fokuserat på volymtillväxt. För att få upp produktiviteten skulle det bland annat krävas mer automatisering och ny utrustning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG