Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

De tjänar miljarder på svininfluensan

2009-07-22 11:22

När svininfluensan sprider sig över världen är det framförallt tre läkemedelsbolag som drar in storkovan. Det visar en granskning av SvD.

Det handlar om mångmiljardintäkter för vaccinationsindustrin i samband med den nu rådande svininfluensan, skriver SvD.

Tidningen lyfter fram tre bolag som är dominerande på just den här marknaden. Det är brittiska Glaxo Smithkline, franska Sanofi Aventis och schweiziska Novartis.

–Vaccinindustrin har blivit allt hetare. De här tre bolagen har investerat mycket pengar i produkter, teknologi och produktionskapacitet så det är klart att i ett strikt ekonomiskt perspektiv är de vinnare i det här läget, säger Erik Hultgård, läkemedelsanalytiker på Handelsbanken, till SvD.

Enligt honom värderades vaccinindustrin till 185 miljarder kronor 2008. En siffra som Erik Hultgård tror kommer att mer än dubbleras i år.

Bara i Sverige har landstingen beställt 18 miljoner doser vaccin från Glaxo Smithkline som levereras någon gång i september.

En vanlig dos kostar 35 kronor men har i och med den stora efterfrågan ökat till hela 65 kronor. Det innebär att enbart Sverige lagt ut 1 170 miljoner kronor på vaccin, hittills.

Men Sverige är ingen stor marknad internationellt sett och beställningen är bara en av många som världens länder just nu har eller tänker göra på grund av svininfluensan.

Glaxo Smithkline har exempelvis bekräftat att de sålt totalt 150 miljoner doser svininfluensavaccin till bland annat Storbritannien, Frankrike och USA.

Enligt JP Morgans uppskattningar har världens länder fram tills nu beställt runt 600 miljoner doser, värde: närmare 40 miljarder kronor.

– Det är uppenbart att vaccinbolagen tjänar otroligt mycket pengar på detta. Känslan är ju också att det är väldigt stora särintressen som styr här i bakgrunden, säger Erik Hultgård till SvD.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom