Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

De ville sänka reporäntan

2014-04-09 09:06
Riksbanksledamöterna Karolina Ekholm och Martin Flodén . Foto: Tomas Oneborg / SvD / Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Riksbanksledamöterna Karolina Ekholm och Martin Flodén ville sänka reporäntan till 0,50 procent vid dagens räntebesked.

En majoritet bestående av de fyra övriga ledamöterna i direktionen tog dock beslut om att lämna styrräntan förändrad vid 0,75 procent.

Det framgår av det penningpolitiska beskedet.

"Ekholm förordade en sänkning av reporäntan till 0,5 procent och en räntebana där reporäntan ligger kvar på 0,5 procent i ungefär ett år för att sedan gradvis höjas till ungefär 2,2 procent vid slutet av prognosperioden. Detta motiveras av hennes bedömning att en räntebana som under prognosperioden ger en högre prognos för KPIF-inflationen och en lägre prognos för arbetslösheten utgör en bättre avvägd penningpolitik", uppges det i pressmeddelandet.

Martin Flodén förordade en sänkning av reporäntan till 0,5 procent och en räntebana där räntan ligger kvar på 0,5 procent i ungefär ett år för att sedan gradvis höjas mot räntebanan i den penningpolitiska uppföljningen.

"Detta motiveras av hans bedömning att en sådan räntebana medför att KPIF-inflationen snabbare rör sig mot två procent", uppges det.

Protokollet från direktionens penningpolitiska diskussion kommer att publiceras den 24 april.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom