Defensiva aktier i topp på börsen

Stockholmsbörsen inledde veckans första handelsdag med en uppgång, men efter en dryg halvtimmes handel sjönk humöret och index orkade inte bygga vidare på förra veckans uppgång.

De svenska storbankerna backade efter regeringens besked om en ny bankskatt, medan MTG rusade efter ett kinesiskt partnerskap.

Klockan 11:50 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.575. Aktier för 3,8 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Europabörserna rörde sig överlag i motsatt riktning där tyska DAX-index var upp 0,2, samtidigt som FTSE100 i London klättrat 1,3 procent.

Bankaktier tillhörde förlorarna i OMXS30 med nedgångar på mellan 1,3-0,3 procent efter beskedet på fredagskvällen att försvarssatsningar delvis ska finansieras av en bankskatt från och med år 2022. Moderaterna ser skatten som “aningslös” och Bankföreningen befarar att den slår mot ekonomin.

I motsatt ände av index syntes en rad defensiva bolag så som Swedish Match, upp 2,2 procent, samt de båda teleoperatörerna Telia och Tele2 som steg 0,6 respektive 1,1 procent.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca ökade 2 procent. Deutsche Bank bedömer att resultaten från Astra Zenecas Dapa-HF studie med läkemedlet Farxiga troligen kommer att bli den nya standardbehandlingen vid hjärtfel både för patienter med och utan diabetes. Utfallet av studien beskrivs av Deutsche Bank som “utomordentligt imponerande”.

Investeringsfirman EQT har en längre tid omgetts med spekulationer om en stundande börsnotering och på måndagsmorgonen meddelade bolaget att aktierna kommer att noteras på Stockholmsbörsen. Investor som är största ägare i EQT steg 0,5 procent på måndagen.

MTG steg 16 procent efter att ha ingått ett partnerskap med kinesiska streamingplattformen Huya som bland annat innebär att Huya köper en minoritetsandel i e-sportbolaget ESL till en värdering av ESL närmare 4,2 miljarder kronor

MTG:s ir-chef Lars Torstensson sade till Nyhetsbyrån Direkt att värderingen bättre representerar värdet på e-sport än vad MTG:s aktiekurs gjort den senaste tiden.

Affärsnyheter gjorde även avtryck lite längre ned i listorna där telefon- och tjänstebolaget Doro lyfte 4,7 procent efter att ha köpt det brittiska telecareföretaget Invicta Telecare för runt 60 miljoner kronor.

Odörkontrollbolaget Polygiene avancerade 4,3 procent efter att ha inlett ett samarbete med designvarumärket Tommy Hilfiger.

LC-Tec rusade som mest 75 procent efter beskedet att bolaget fått en order värd 14 miljoner kronor, men föll senare tillbaka och var vid lunchtid upp 42 procent.

I fredags flaggade elfordonsbolaget Clean Motion för likviditetsproblem. Aktien rasade 32 procent på måndagen.

Bland bolag som fått ändrade analytikerrekommendationer steg strålterapibolaget Elekta med 1,8 procent. SEB Equities har höjt rekommendationen för aktien till köp.

Även Husqvarna, som höjdes till köp av Nordea Markets, var rekommendationsvinnare och aktien steg 1,3 procent. Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra föll dock 3,8 procent efter en säljrekommendation från Carnegie.

Blodanalysbolaget Cellavision sjönk 11 procent. Efter de senaste åren kraftiga kursuppgång är aktien prissatt för perfektion samtidigt som jämförelsetalen blir tuffare. Därför är det dags att sälja aktien, anser Dagens Industris analytiker Richard Bråse.

Quickbit klättrade 6,1 procent sedan fintechföretagets nya vd Serod Nasrat i fredags köpt aktier för 3,2 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.