Defensiva köpcase i nollräntetid

”Vilka branscher och bolag kan ge en bra avkastning oavsett vad som händer med räntan?”, frågar sig Affärsvärldens Johan Eklund.
Defensiva köpcase i nollräntetid - affe-podden-v8_binary_6948983.jpg

I ett samtal med poddens värd Helene Rothstein tar Affärsvärldens börsreporter Johan Eklund utgångspunkt i många års börsuppgång med ett nollränteexperiment som bottenplatta. Hur går tankarna hos en aktieanalytiker kring att försöka ge köpråden som maximerar läsares avkastning, men som gör det justerat för nedsidesriskerna i dagens vanskliga marknadsmiljö?

Eklund har med sig två exempel på defensiva Affärsvärlden-köpråd till podcasten. De mer försiktiga bör överväga aktieköp i Europris, Norges största butikskedja inom bred lågprishandel.

– Lågpris i Norge ligger ganska långt efter oss, och vi ligger efter Europa och framförallt USA. Det blir som att köpa in sig i en tillväxtbransch som är både konjunkturstabil och ganska förutsägbar. Det är väldigt långt ifrån det här med att spekulera i nollränta eller att jaga häftiga teknikcase, och nästan tråkstämpel. Kan du köpa något med tråkstämpel till låg värdering så blir det väldigt förutsägbart att du sannolikt kommer tjäna pengar på det.

Därtill argumenterar Johan Eklund för att börsen därtill förbiser potentialen i affären där Europris avtalat till sig möjligheten att köpa upp svenska ÖoB till en attraktiv värdering.

Till investerare som ändå vill ta lite konjunkturrisk rekommenderas köprådet Elkem, ett doldisbolag inom materialnischen silikon-ämnen. Med en statligt kontrollerad kinesisk kemijätte som fortsatt huvudägare och betydande verksamhet i Kina är kursnedgången i samband med den pågående globala handelskonflikten inget som förvånar, men i det här fallet är Kina-oron överdriven enligt Eklund.

– Börsen säljer ned det mesta som har någon Kina-koppling. I det här fallet kanske man då förbiser att silikon-materialaffären, som Elkem historiskt och framåt har stark ställning inom, är ganska attraktiv. Även om den förstås påverkas kortsiktigt jättenegativt av att handelsmönstren ändrar sig.

– Jag räknar in ett dåligt 2019 i estimaten. Normaliserar man sedan ut det så värderas det här – i grunden ganska välskötta – bolaget till runt 6 gånger vinsten. Det är jättelågt och du kan inte så köpa ett så här starkt materialbolag med sådan här teknik i väst för 6 gånger vinsten, du får betala uppemot det dubbla… Det här blir jättebilligt om du vågar ta någon som helst Kina-risk.

Samtidigt lyfts fram en aktie som Affärsvärlden-läsarna fått upprepat råd att sälja på just nollränteberoende samt konjunkturrisker: det Stockholmsfokuserade kontorsfastighetsbolaget Fabege.

– Det är en attraktiv projektdel. Men i grunden är 80 procent av vinsterna från orealiserade värdeuppskrivningar, varav en del förstås beror på att de förbättrat fastigheterna och området runtomkring. Men väldigt mycket beror på att investerare, såsom pensionsfonder, utan några bra placeringsalternativ hellre vill köpa en Fabege-fastighet, med ett långt hyreskontrakt med en statlig myndighet eller en storbank, och då kan de acceptera väldigt låg avkastning till ett väldigt högt pris på fastigheten. Det fungerar bara så länge räntorna är låga och pengar är väldigt billiga.

– Fabege kombinerar det här med Stockholmsmarknaden, som är extra het och som ändå har viss svängning i hyresnivåer och vakanser över tid… Aktier ska värderas ur det långa perspektivet – i fastighetsfallet ska byggnaderna stå där och tjäna in pengar i säg 50 år – och inte på nästa års momentum. I dag köper man (i Fabege) in sig på en oerhört het hyresmarknad, en överhettad finansieringssituation med nollränta och en investerarmarknad där alla skriker efter sådana här fastigheter.

Fabege är ett framgångsrikt bolag, men en dyr aktie att se upp med i närtid, fastslår Eklund.

Avslutningsvis råder Johan Eklund lyssnare och läsare att kika närmare på lågt värderade tillväxtmarknadsbörser världen över, inte minst relativt dyra USA.

 

Avsnittet inleds med ett dagsaktuellt svep mellan Helene Rothstein och Affärsvärldens börsreporter Madeleine Lundberg om veckans stora nyhetssnackis kring SVT:s rapportering om Swedbanks påstådda penningtvättshärva i Baltikum och om bostadsrättsprojektören Oscar Properties senaste bakslag. Därtill pratas det om senaste Affärsvärlden Nr 8/2019, där bland annat Lundberg har svårt att se en snar vändning för nischbanken Collectors aktie och där Johan Anderberg skrivit om marknadslösningar på arbetsmarknadens problem.

 

Lyssna här nedan, eller i Spotify eller Itunes.

 

<span class='js-extra-html' data-iframe='’>

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.