Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

...del 2 om White Shark

2010-03-06 06:00

Här är fortsättningen på den makalösa berättelsen om börsbolaget White Shark.

***

Nya okända ägare

Robert Rhodins familj hade affärer ihop. Bland annat ett bolag där han och styvfadern ägde hälften var vid den senares försvinnande, familjebolaget Image Factory. Tidigare hette det Rhodin & Rhodin. Robert Rhodin hade på snåriga vägar i mitten av 1990-talet kommit över en kraftfull Silicon Graphics Onyx-dator, en maskin som då bör ha kostat någon miljon. Perfekt för 3D-animation. Datorn beställdes ursprungligen, delvis betald av glesbygdsstöd, till en filmutbildning i jämtländska Bispgården där Rhodin var lärare.

Maskinen köptes in billigt och hamnade i Rhodin & Rhodin. Ingångsvärdena i bokföringen ligger kring 300 000 kronor.

Inriktningen var film och dataspel, och Robert Rhodins vikingatema fanns med redan då. Bolaget fick EU-bidrag och jobbade, enligt årsredovisningen från år 2000, med att bygga ett dataspel som "så mycket som möjligt efterliknar Vikingatiden". Årsredovisningen skrevs under av Robert Rhodin och en annan familjemedlem, som var suppleant, bara två tre veckor efter att fadern anmälts försvunnen.

Bolaget sattes senare i konkurs med nya grekiska ägare som konkursförvaltaren aldrig lyckades spåra.

Om det var den händelsen som ledde fram till att Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning mot Robert Rhodin under 2007 har Affärsvärlden inte lyckats få klarhet i. De misstänkta brotten skulle, enligt en framställan till Stockholms tingsrätt, hur som helst vara bokföringsbrott och skattebrott under åren 2003 till 2004. Till offentlig försvarare utsågs advokaten Johan Åkermark i februari 2007.

Ordförande i White Shark vid den tidpunkten var Hans Möller. Men han känner inte till att Robert Rhodin redan tidigare hade haft brottsmisstankar mot sig:

- Det här är första gången jag hör det här, säger han.

Förundersökningen lades ned senare samma år.

- Det går inte att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen, skriver vice chefsåklagare Charlotte Dangården vid Ekobrottsmyndigheten, i ett mejl till Affärsvärlden.

I bolagets noteringsprospekt från hösten 2007 borde saken hur som helst ha nämnts. Bland de uppgifter som ska lämnas ut till hågade aktiespekulanter hör standardformuleringar om att nyckelpersonerna i nynoterade bolag inte har brottsligt förflutet. Det garanterade också personerna bakom White Shark. Så här står det i White Shark-prospektet:

"Ingen av styrelsens ledamöter eller ledande befattningshavare har eller har haft näringsförbud eller har i övrigt anklagats av myndigheter (Affärsvärldens kursivering). Ingen av dessa personer har åtalats för bedrägerirelaterade mål eller dylikt."

Samma formulering upprepades i det anslutningsdokument som White Shark publicerade när aktien i början av 2008 slutligen noterades.

Felet återkom en tredje gång när regelverket rundades i samband med noteringen på First North 2009. Då löd friskrivningsformuleringen: "Ingen styrelseledamot eller ledande befattningshavare har sedan den 1 juli 2004 varit utsatt för officiella anklagelser eller sanktioner av övervakande eller lagstiftande myndigheter."

***

Ångrar ingenting

I december 2009 släpptes Robert Rhodin och ytterligare två personer som suttit häktade. De är inte längre misstänkta för brott.

- Förundersökningen avseende mord läggs ned då brottet inte kan styrkas, skrev Elin Blank när hon på onsdagen veckan före jul hävde häktningen.

Blank ångrar ingenting. Hon svarar ja på frågan om hon skulle göra samma sak igen.

- Jag tycker inte att vi gjorde något fel när vi inledde en förundersökning, säger hon.

Robert Rhodins advokat, Thomas Martinson, är dock kritisk mot åklagarens agerande och menar att hans klients liv som företagare i praktiken är förstört. Det är rimligt att anta att denne kommer att begära miljonbelopp i skadestånd från justitiekanslern.

- Men det är inget som brådskar, säger Thomas Martinson.

Med beskedet om att förundersökningen har lagts ned har Uppsalapolisen kommit fram till att "det finns tillräckliga omständigheter som talar för att dödförklara Christer Rhodin". Yttrandet lämnades i ett besked till Skatteverket så sent som 15 februari i år. Det öppnar för att Robert Rhodin kan starta på ny kula.

***

"Han kommer igen"

White Sharks framtid är i högsta grad oviss. Bolagets nye vd Peter Levin berättar i intervjun här intill att företaget har klippt banden med Robert Rhodin och att bolagets nya ledning har mer samlad erfarenhet av filmproduktion än vad den gamla hade. Ordföranden Mathias Berggren har avböjt att medverka i den här artikeln.

Argumenten för att inte medverka har varit att börsens informationsreglemente förhindrar intervjuer, alternativt tidsbrist.

Inte heller Robert Rhodin vill medverka.

En fråga som obönhörligen blir aktuell inom kort är hur den framtida finansieringen ska lösas. Pengarna från emissionen i höstas är snart förbrukade. Bolaget bränner kapital i en takt på 1 miljon kronor i månaden (det negativa kassaflödet under juli-september 2009 i rörelsen låg på 2,5 miljoner kronor i månaden) vilket betyder att det före sommaren bör bli aktuellt med ytterligare en nyemission.

Fast det lär bli utan Robert Rhodin. Enligt ett utdrag från ägarlängderna i slutet av februari finns han inte kvar som ägare i White Shark. Han får försöka skapa en ny drömfabrik på egen hand.

- Jag lyfter på hatten för att han fortfarande står på benen, säger en av hans kompanjoner.

Och hans ordförande under flera år, Hans Möller, gör bedömningen att Rhodin kommer igen:

- Jag tror att han kommer tillbaka men gissar att det inte blir från svensk botten som han kommer att verka. Han har ju gått igenom en fruktansvärd resa, säger Hans Möller.

---

Stenhårda konkurrenter

Pixar:Toy Story I och II, Ett småkryps liv, Monsters Inc, Hitta Nemo, Superhjätarna.

Disney/Buena Vista/Dreamwokrs:Shrek I och II, Hajar som hajar, På andra sidan häcken, Dinosaurs.

20th Century Fox/Blue Sky:Ice Age I och II och III, Robotar.

"Vi har mer erfarenhet än den förra ledningen"

För att vara ett företag byggt på kreativitet och spännande sagomiljöer är arbetsmiljön på White Sharks kontor påfallande naken och fantasilös. Lokalerna är ödsliga. Vita väggar. Nästan tomma bokhyllor. Ungefär 15 arbetsplatser gapar tomma och det fåtal anställda som är på plats när Affärsvärlden besöker vindsvåningen på Östermalm i Stockholm jobbar med utvecklingen av ett två och en halv minut långt smakprov, en trailer, till den film som ledningen prioriterar mest: Astrid Silverlock.

- Vi använder lokalerna som ett dragspel, förklarar vd Peter Levin, och svänger ut med armarna. Det här är vår basorganisation, som vi kan skala upp när vi ska göra en ny film.

Hur mår företaget?
- Hela det här sista kvartalet har varit väldigt arbetsamt för alla inblandade.

Hur påverkar det verksamheten?
- Vi beslutade att pausa produktionen och drog ned på personalen. Vi var 30, nu är vi 10. Det är inget ovanligt att man i vår bransch skalar upp och ned.

Vilka vägar framåt ser ni?
- Grundstommen är densamma. Vi gör 3d-animerad barn- och familjefilm.

Ni behöver kapital?
- Vi har en trailer och en idé om hur den ska finansieras. Vi tittar på mer traditionella finansieringsmodeller, som co-produktion och intäktsdelning.

Nya emissioner?
- Det kan inte uteslutas.

Går det att göra en bra film på en bråkdel av den budget som storfilmerna i staterna har?
- Recensionerna säger en del. Det var oerhört tuff kritik av "Tomtar och Troll", framför allt i Sverige. Och filmen har inte motsvarat förväntningarna.

Ändå gjordes jämförelser i det förra prospektet mellan er produktion, "Tomtar och Troll", och amerikanska producenter?
- Det var snarast ett uttryck för den optimism och framtidsförhoppning som fanns. Det är ett ungt företag med väldigt stora ambitioner.

Har ni övervägt att avnotera bolaget?
- Nej.

Byta namn?
- Inte på grund av de senaste månadernas händelse men möjligen för att vi gör barn- och familjefilm. Vithajar är inte så gulliga.

Hur stor ägare är Robert Rhodin numer?
- Den senaste körningen visar att han har sålt allt.

Har ni kontakt med honom?
- Vi håller på att avveckla hans anställning och förhandling pågår. Från början tog han ju en time-out men där är vi inte riktigt klara ännu.

Det skulle ta sex månader att ersätta honom, framgick det av prospekten?
- Det gick ju fortare. Och nu har vi, inte minst tack vare rekryteringen av producenten Peter Lewis, en engelsman, ett starkare management än vad vi hade tidigare. Vi har mer erfarenhet av animationsbranschen än vad den tidigare ledningen hade.

Om du tittar två tre år framåt. Hur ser bolaget ut då?
- Det är oerhört svårt att säga. Förhoppningsvis har vi lanserat Astrid Silverlock. Men vi ska lägga en sten i taget. Jag tror att vi då kan ha gjort något riktigt bra av White Shark.

Din favoritfilm alla kategorier?
- Tom Hanks är favoritskådespelaren och om jag ska välja en film blir det Forrest Gump. Tecknat? I så fall är Shrek-filmerna favoriter.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom