Delad syn på hur väl räntemarknaden fungerar

Finansmarknadens aktörer har en fortsatt delad syn på hur väl räntemarknaden fungerar, men andelen som anser att den fungerar bra är något större än andelen som tycker att den fungerar dåligt. Hälften av aktörerna anser vidare att valutahandeln i svenska kronor fungerar väl. Det framgår av Riksbankens finansmarknadsenkät som publicerades på onsdagen.
Delad syn på hur väl räntemarknaden fungerar - riksbanken-700_binary_6840430.jpg

”Bristande likviditet anges som en orsak till att räntemarknaden fungerar dåligt. Många av aktörerna anser att en mindre expansiv penningpolitik i Sverige, särskilt i form av att Riksbanken minskar sina köp och innehav av svenska statsobligationer, kan få marknaden att fungera bättre det kommande halvåret”, skriver Riksbanken.

En mindre expansiv penningpolitik anses också kunna gynna marknaden för valutahandel i svenska kronor, fortsätter Riksbanken.

Finansmarknadsaktörerna uppger att risken för ett oordnat brittiskt utträde ur EU är den främsta riskfaktorn för det svenska finansiella systemet. Andra risker som nämns är en finansiell kris eller recession, kredit- och likviditetsrisker, cyberrisker, risker som relaterar till enskilda eller flera bankers finansiella situation, penningtvättsfrågor och ökande regulatoriska krav.

Av enkäten framgår också att nära hälften av aktörerna beskriver sitt risktagande som lågt eller mycket lågt, medan en tredjedel beskriver det som neutralt och endast ett fåtal anser att deras risktagande är högt eller mycket högt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.