Den som väntar på något gott…

KOMMENTAR: Stenbeckarna har nosat på bredbandsföretaget Com Hem i åratal. Men Tele2 och Kinnevik har inte kunnat betala vad ägarna har krävt.
Den som väntar på något gott… - lotta-com-hem_binary_6892317.png

Familjen Stenbeck hade redan försökt köpa Com Hem vid minst två tidigare tillfällen när den dåvarande ägaren, private equity-bolaget BC Partners, för knappt fyra år sedan beslutade att Com Hem skulle sättas på börsen. Det fanns då gott om skeptiker, såväl analytiker som journalister. Affärsvärlden skrev en artikel med rubriken “Jakten på den siste idioten”. Tesen var att det skulle bli svårt för nya aktieägarna att få en vettig avkastning efter att Com Hem i flera tidigare omgångar ägts av olika PE-bolag. Dessutom var tv-marknaden hårt konkurrensutsatt och Com Hem högt belånat. Men skeptikerna fick fel. Kursen i Com Hem har fördubblats sedan noteringen, vilket är markant bättre än index.

BC Partners kvarstod i nästan tre år som storägare i bolaget. Men som brukligt är har riskkapitalbolaget haft som ambition att dra sig ur. Flera gånger har det varit nära. Bland annat har danska teleoperatören TDC visat intresse. I början på fjolåret var förhandlingarna långt gångna, enligt medieuppgifter. TDC hade då för avsikt att lägga bud på hela bolaget. Men affären läckte ut och förhandlingarna sprack.

Istället började BC Partners sälja aktier över börsen. Ägandet minskades till 20 procent. Enligt uppgifter till Affärsvärlden ägnade samtidigt strategi- och affärsutvecklingschefen Stina Andersson på Tele2 en stor del av första kvartalet 2017 åt att räkna på Com Hem. Uppgifterna dementerades av både Kinnevik och Tele2 i våras. Istället gick Kinnevik in och köpte BC partners post. Men ambitionen att en dag låta Tele2 ta över bolaget fanns där redan då.

Stina Andersson är för övrigt projektledare på Tele2 för affären som presenterades i dag, enligt uppgifter till Affärsvärlden.

Ett skäl till att affären inte blev av för ett år sedan var att Tele2:s aktiekurs var rejält nedtryckt. Delvis för resultatbesvikelser, men också för att Tele2 hade problem i verksamheterna i Nederländerna och Kazakstan. Så sent som nu i december föll den sista pusselbiten på plats. Tele2 slog samman sin problemtyngda verksamhet i Nederländerna med Deutsche Telekoms verksamhet i samma land. Antalet operatörer på marknaden minskade därmed, något som gav Tele2:s aktie en extra skjuts.

Redan före jul var affären i stort sett klar. Men så sent som ett par dagar före julafton återstod en hel del bitar innan affären var i hamn. Hur skulle det exakta utbytesförhållandet mellan bolagen se ut? Kinnevik är huvudägare i de båda bolagen, vilket kräver en viss finkänslighet. Och vem skulle styra det sammanslagna bolaget i framtiden?

Svårlösta nötter att knäcka men nu har bitarna äntligen fallit på plats. I praktiken blir det Tele2 som köper Com Hem. Vd i det nya bolaget blir Com Hems nuvarande vd Anders Nilsson, ordförande blir Kinneviks tillträdande vd Georgi Ganev. Affären är logisk. Tele2 sitter på ett rikstäckande mobilt nät. Com Hem på ett utbrett fast nät plus tillgång till innehåll. Tillsammans får bolaget ett mer komplett erbjudande. MTG i sfären kan på sikt bli ytterligare en intressant pusselbit.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.