Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dennis dömer ut hårdvalutapolitik

2009-04-14 13:03

Förre svenske riksbankschefen Bengt Dennis dömer ut det sparpaket som den lettiska regeringen genomför för att undvika en delvalvering. I stället borde landet justera sin valuta genom att ensidigt gå över till euron.

Det är i det senaste avsnittet av programmet Ekonomiklubben på Axess-tv som den svenske riksbankslegenden Bengt Dennis ger sin syn på det som just nu händer på andra sidan Östersjön. Bengt Dennis jobbar i dag bland annat som rådgivare till östfondbolaget East Capital.

”När man pratar med europeiska vänner så säger alla att den här uppgörelsen med Lettland som IMF och EU har, den har varit i väldigt hög grad varit styrd av Sverige och svenska banker, det tycker jag är väldigt synd och vi måste komma ur det”, säger Bengt Dennis i Ekonomiklubben.

Lettland genomför just nu ett hårt besparingspaket som en del i det avtal med IMF och EU som landet slöt före jul. I gengäld fick Lettland lån från bland andra IMF och Sverige.

Som Affärsvärlden tidigare har berättat (Läs här om operation Baltikum) ville IMF egentligen att Lettland skulle devalvera, men efter att både letterna själva och svenska regeringen sagt nej blev det i stället en ”intern devalvering” med sparpaket.

I tv-programmet efterlyser Bengt Dennis att paketet rivs upp.

”Vi måste ha fokus på det lettiska folket, de lider oerhört just nu. Jag tror det finns lösningar som är bättre för det lettiska folket, både på kort och på lång sikt, och som är bättre för Sverige”, säger han.

Bengt Dennis förslag, som han utvecklar i programmet, är att Lettland ensidigt borde gå över till euron. Därmed blir devalveringen mildare än om valutan hade släppts helt fri. Samtidigt slipper landet gå den jobbiga vägen med att övertyga EU-ledningen och ECB.

Ekonomiklubben sänds på Axess TV torsdagar kl 21.00 och går i repris på söndagar kl 22.15. Övriga medlemmar denna vecka är förre vice riksbankschefen Villy Bergström;

Andreas Bergh, doktor i nationalekonomi vid Lunds universitet; Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank och Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden.

Gästspelar gör också Affärsvärldens Anders Billing.

Se programmet här (inslaget om Baltikum på slutet):

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom