Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Det är ett finansiellt justitiemord"

Maths O Sundqvist kommenterar på torsdagseftermiddagen Carnegies beslut om pantrealisation. Carnegie bekräftade tidigare idag uppgifterna som förekom på morgonen om att samtliga aktier i Skrindan, Maths O Sundqvists holdingbolag, kommer säljas på offentlig auktion.

– Självklart beklagar jag att Carnegie tagit detta steg istället för att sätta sig ner med mig för att hitta en lösning som är fördelaktig för alla inblandade och som möjliggör för mig att fortsätta.

– Jag har visat att jag både vill och kan göras rätt för mig. Jag klarar att betala räntor och amortera på lånen, men givetvis kan jag inte lägga upp hela beloppet idag. I dagens finanskris är det inte många som har likviditet nog att direkt lösa alla sina lån, även om tillgångarna överskrider skulderna.

– Det är uppenbart så att Carnegie helt krasst räknar med att på detta sätt kunna lägga beslag på de övervärden som finns i koncernen. Enligt externa och professionella värderingar överskrider tillgångarna minus skulderna vida den skuld som jag har till Carnegie. Genom auktionsförfarandet hoppas Carnegie inte bara täcka sin skuld – de hoppas komma över betydligt mer.

– Carnegie hänvisar till ett erbjudande som de kallar ”generöst”. Men vad det handlar om är ett diktat, där de skulle lägga beslag på allt och lämna kvar några, i detta sammanhang, mindre tillgångar.

– Det är ett finansiellt justitiemord man försöker genomföra. Självklart hoppas jag att sunt förnuft ska få råda och jag ska få en möjlighet att göra rätt för mig – precis som jag gjort hittills under mina 38 år som företagare.

Johan Högberg

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom