”Det finns stora övervärden”

Peter Norhammar, som förvaltar Länsförsäkringar Fastighetsfond, om intressanta nischer, bortglömda marknader och staden som ligger före Stockholm.

Senast du medverkade i Affärsvärlden talade du dig varm om Victoria Park. Förra sommaren blev de uppköpta av Vonovia. Processen är väl inte helt avslutad men vad gäller Victoria Park och Hembla – vilken är deras största utmaning just nu?

– De är båda välskötta fastighetsbolag med bra affärsmodeller. Största utmaningen för alla med denna affärsmodell är att hitta nya förvärvsobjekt. Det finns ju väldigt många lägenheter som byggdes under 1960- och 1970-talen som fortfarande är i behov av renovering, utvändigt och invändigt, varpå bolag som Victoria Park och Hembla bildades. I takt med att allt fler fastighetsbolag har hittat nischen blir det successivt svårare att hitta bestånd till rimliga priser. I vår andra fond, LF Fastigheter Europa, har vi fyra bolag som förvaltar och utvecklar hyresbestånd med liknande affärsmodell – ett av innehaven är Vonovia, de övriga är ADO Properties, TAG Immobilien och Deutsche Wohnen som alla gynnas av en underliggande stark efterfrågan på bostäder.

Ett stort innehav Balder, med Erik Selin som vd och storägare, har gett sig in i Finland, vad tror du om det?

– Det mest spännande med honom är att han har alltifrån bostadsutveckling till hotell. Bredden är hans storhet då risknivån blir ganska begränsad. Det finns stora övervärden i deras byggrätter och deras bostadsutvecklingsdel. Balder är numera största ägare i Sato, ett stort fastighetsbolag i Finland som framför allt är inriktat mot hyresbostäder i finländska tillväxtorter. Det har varit ett bra förvärv och det finns också bra förutsättningar för Sato på sikt. Det har varit brist på bostäder i Finland, vilket har lett till hög efterfrågan på hyresrätter. Men Balder expanderar i Köpenhamn både vad gäller bostadsutveckling och inom hotellområdet.

Fabege är ett annat innehav, och i höst får bolaget ny vd, Stefan Dahlbo. Vad tror du om det?

– Jag tror Stefan Dahlbo är en bra ny vd. Han kan entusiasmera folk att gå i samma riktning. Samtidigt är bolaget just nu välbäddat och välkrattat. De har så många intressanta byggrätter och fastigheter med fortsatt potential till lönsam och behövlig stadsutveckling. Det är fortsatt fokus på projektutveckling i Arenastaden och Hagastaden och nu ska de även driva igenom ett stort projekt i Flemingsberg, Stockholm South Business District. Detsamma gäller faktiskt Platzer som gör liknande saker i Göteborg. De sitter bland annat på en stor projektportfölj efter förvärvet av Volvos gamla område i Torslanda på Hisingen.

Ni har också en corner i Stendörren, varför?

– Vi tror att bolaget har bra värdeutveckling framför sig. De jobbar i en intressant nisch mot lätt industri samt lager- och logistiklokaler i Storstockholmsområdet. Stendörren har också många intressanta byggrätter som ligger bra till. Dessutom finns en rad underliggande drivkrafter som gynnar dem, såsom ökad e-handel, ökad robotisering och automatisering i produktionen.

Ni har NP3-fastigheter som också rider på liknande drivkrafter, fast i norra Sverige?

– De är inte lika hårt fokuserade på logistik, men det är ett intressant bolag med snabba beslutsvägar, en bra, affärsmässig ledning som vill expandera. De jobbar också i marknader som kan bli lite bortglömda bland landets större fastighetsägare. Städerna norr om Dalarna är inte lika högt prissatta.

NCC-avknopparen Bonava är ett annat innehav, varför bostadsutvecklare just nu?

– Det är främst deras affär i Tyskland som är intressant. Vi är fortfarande avvaktande till bostadsutveckling i Sverige. Inte för att det är kris, men det är mer intressant med norska projektutvecklare, exempelvis Selvaag Bolig. I princip ligger Oslo före Göteborg och Stockholm. Det kom tidigare en sättning på marknaden efter att norska myndigheter gick in med regleringar, men nu börjar den marknaden fungera igen. Vi får nog vänta ytterligare något år innan den svenska marknaden är ikapp.

Peter Norhammar

Förvaltar: Länsförsäkringar Fastighetsfond.

Förvaltat kapital: 17 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: +25,2 procent.

De senaste tre åren: +66,1 procent.

Avgift: 1,4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets